|
Anasayfa Galeri Menü |
Piper L18C Super Cup |
Revell 1/32 |
Özkan Türker |
Model : Modelin detaylı inceleme yazısı incelemeler kısmında görülebilir. Günlük curcunalardan uzaklaşıp biraz rahatlamayı ümit ederek Revell'in taze kitlerinden Piper modelini tezgaha aldım. İnceleme yazısında da yazdığım gibi farklı renklere sahip Türk Piper'ı yapma seçeneklerimiz mevcut. Daha önce yaptığım L-4 modeli olive drab renklerde tamamlandığı için bunu da aynı şekilde bitirmek içimden gelmemişti. Ole'nin sayfasında gördüğüm sarı boyalı L-18 fotoğrafları nedeniyle bunun daha iyi bir seçim olacağı düşüncesine kapıldım. Sonuç olarak kare milliyet işaretleri ile bittiğinde bu sarı civcivin güzel olacağından emin şekilde kokpit mahalline doğru yola çıktım.
Yapım kılavuzu ön incelemelerin sonucunda birazcık da deneyim katkısıyla kılavuzla vedalaşıp kendi bildiğim yolda devam etme kararı aldım. Kokpit yan duvarları ve gövde iskeletinin kısmi yapısını oluşturarak düğmeye bastım. Küvet şeklindeki bu yapı gövde iki yanı ile sorunsuz birleşiyor. Yapı tamamlanınca iç kısımlar askeri renklerde boyandı. Koltuk ve lövye grubunu ise daha sonra takılmak üzere beklemeye aldım. Gövde alt ve üst kısmında macun gerektiren bir seviye bozukluğu ve ufak tefek boşluklar göze çarptı. Burada macun zımparasının düzgün yapılması için zımpara bloğu kullanmanızı tavsiye ederim
Gövdedeki bekleme süresi boyunca motor ve iniş takımını oluşturan parçalarla ilgilendim. Motor kaportası açık yapılabilecek şekilde tasarlanmış ve oldukça güzel detaylandırılmış bir motor ile takviye edilmiş. Ben motoru açık yapma niyetinde olmadığımdan bu kısımları düzgün montaj ve tesviye ederek geçtim. İniş takımı dikmelerinin her birinde bulunan üçer adetlik kalıp iticisi çukurunun kapatılması için macun-zımpara işlemini ikişer kez yapma ihtiyacı duydum. Bu parçalar da ince bir astar kontrolünün ardından boyaya hazır hale geldiler.
Kanat alt-üst parçalarını yapıştırdığımda hücum kenarında bir seviye farkı belirdi. Bu fark alt parçanın biraz kısa kalması nedeniyle oluşuyordu. Üst parçanın alta göre tesviye edilmesi pek doğru olmayacağını düşünerek alt parçanın ön tarafını macun ile doldurdum ve yine zımpara bloğu ile üst parça ile uyum sağlayacak şekilde form verdim. Kanat üzerindeki eleron parçalarının istendiğinde ayrılarak hareket kazandırılabileceğini belirteyim.
Genel montajı tamamlanmış modelin parçalarını Model Master 1708 Insignia Yellow (FS33538) ile boyadım. Modelin rengi konusunda elimde renkli bir referans olmamakla birlikte Trainer Yellow mantığıyla seçim yaptım. Parçalar kuruduktan sonra yassı ve setçe bir fırça ile rüzgar akışında fırçalayarak hafifçe parlattım. Mat boya bu şekilde yarı-parlak bir görüntü aldı. Model üzerine başka vernik işlemine gerek kalmadı (kuyruktaki ay-yıldız ıslak çıkartma üstüne kısmi atılan mat vernik hariç)
Boyama işlemi tamamlanınca detaylara derinlik kazandırmak için sulandırılmış rapido mürekkebi kullandım. Model enamel boya ile boyandığı için herhangi bir yağlı boya kullanımı yapılmadı. (Vernik atılmadığından yağlıboya-terebentin ikilisi enamel boyayı çözebilirdi)
Kanat montajı bana göre bu modelin en kritik aşaması. Orta üst cam parçası aynı zamanda her iki kanada geçerek bütün yükü ince iskelet yapısına bindiriyor. İki büyük kanadın yükünü büyük oranda bu parça tutuyor . Bu parçanın da boyadan önce yerine denenerek tamamen alıştırılmasını tavsiye ederim.
Üst parça yerine oturtulduktan sonra kanatların düzgün açıda kuruyup sertleşmesi için bir süre tekerlekler yere basmadan askıda beklettim. Ön cam da yerine sorunsuz oturan parçalardan. Yan camları da yerlerine yapıştırdıktan sonra kanatları tutan yapı tamamen sağlamlaşmış oldu.
Montaja geçmeden önce yapılması daha doğru olan milliyet işaretlerinin boyanması işlemini nedense bu aşamaya bıraktım. Eldeki mevcut ıslak çıkartma ölçülerine uymayan işaretler için sıklıkla başvurduğum yöntemi uyguladım.
Milliyet işaretlerini takiben gövde yanındaki numarayı da maskeleme bandından dişi olarak kesip boya ile yaptım. Dikey dümen üzerindeki bayrak da yine ölçü dışı olduğu için maskelenerek boyandı . Ay-yıldız için tercihim yine Turkuaz 'ın çıkartma seti oldu. Yatay dümenler de bu aşamadan sonra yerine yapıştırdım. Dümendeki gergi tellerini misina ile, kumanda tellerini ise çelik tel ile yaptım. Trafik lambaları, pervane gibi detayları ilavesi ile model bitmiş oldu. Modelde şu an için anten teli koymadım çünkü ne tür bir anten tertibatı olduğuna dair görsel bir bilgi mevcut değil. Bulduğumda ilave ederim nasıl olsa. Hedeflediğim gibi kısa sürede (birkaç gün) ve büyük sıkıntılar çıkarıp keyif kaçırmadan bitirdiğim bir model oldu. Belki bir tane daha ve sivil boyama ile yaparım. İyi modeller Özkan Türker © Ekim 2009
|
Bu sayfadaki yazı ve fotografların tüm hakları www.ozkanturker.com sitesine ve yazarına aittir. İzinsiz kullanılamaz. |