GALERİ

www.ozkanturker.com


 

Anasayfa  Galeri Menü

D.H. 2
Wingsnut Wings 1/32
Özkan Türker
 

İngiliz uçak tasarımcısı Geoffrey de Havilland'ın Airco için tasarımını yaptığı ikinci uçağı olan D.H-2 Birinci Dünya Savaşı'nın erken dönemlerinde batı cephesinin önde gelen İngiliz avcılarından birisi oldu. Yüksek manevra kabiliyetine rağmen teknik sıkıntıları ve yaşanan kayıplar yüzünden döneminin Alman avcılarına göre üstün bir uçak olmasına rağmen ön saflardan çekildi.  Makedonya ve Filistin gibi cephelerde hizmet görmeye devam eden D.H-2'ler savaş sonunda tarihe gömülmüşlerdi.

Model için Filistin cephesinde 1917 yılında Türklere karşı kullanılan A4788 kuyruk numaralı uçağı esas aldım. Uçağın fotoğrafı Wingsnut Wings'in yapım kılavuzunda yer almaktadır.

Yoğun iş-güç ve alengirli model işlerinden bunalmış haldeyken biraz keyfi bir model yapma arzusuyla Wingsnut Wings kutularından birisini tezgahta buluverdim. Firmanın yüksek teknoloji ürünü, "modelci dostu" modellerini övmeye hiç gerek yok, zaten "mal" kendini gösteriyor azizim. Kit bol parçalı, bol detaylı olmasına rağmen huzur veren yapım kılavuzu sayesinde gerektiğinden bol detay ve bilgi ile sağa sola bulaşmadan  güzel bir "kutudan çıktığı haliyle" model yapmanıza imkan veriyor. Geriye kalan biraz beceri, biraz dikkat ve de bol miktarda sabır.

Yapım kılavuzunu takip ederek milim milim ve sabırla işe giriştim. Gövde kokpit ve motoru içine alan küvet gibi bir yapının tamamlanması ile bitiveriyor. Ancak incik boncuk birçok parçanın tesviyesi ve boyanması esas zamanı alıyor. Tesviye derken gözünüz korkmasın yaptığım sadece ufak tefek zımpara sürtmekten ibaret. Parçaların yerine oturmama gibi bir derdi yok, zaten oturmuyorsa bir yerlerde yanlış yapıyorsunuz demektir. Parçaları boyanacakları renklere göre ayırdıktan sonra akrilik boya ile toplu boyama şenliği yaptım. Bir miktar yağlı boya ile silme parlatma işleminden sonra gövde parçaları bir araya geliverdi.

Gövdeye dışarıdan ilave edilen tek şey gergi telleri oldu. Bunların yapımında 0.08mm misina kullandım. Gövde parçalarını birleştirdikten sonra kaportanın birleşim yerinde bir miktar macun kullanmam gerekti bu da modeldeki ilk ve son macun işi oldu.

Yapım kılavuzunda verilen boya kodlarına pek sadık kalmadan ama kedinin kuyruğuna da asılmadan makul tonlarda Tamiya akrilik boyalarla gövdenin renklendirmesine devam ettim. Her renk için en az üç ton karışım yaparak tabanca ile boyamayı sürdürdüm. Tabii ki ıvır zıvır minik detaylara fırça ile dokunmak gerekti. Yağlı boya ile silme, yıkama ve kurulama işlerini de sorunsuz bir şekilde hallettim.

Motor parçaları oldukça detaylı, ama isterseniz daha fazla çalışıp tüy dikebilirsiniz. Ama kendimi tutarak kutudan çıkanla yetindim bu seferlik. Sadece buji kablolarını ilave ettim. Motorla gövdeyi sorunsunca bir araya getirerek dinlenmeye ayırdım. Madem model bu kadar hızlı bitecek o zaman biraz kanat boyamasına meyilleneyim diyorum...

Kanat boyamasında işi biraz yavaştan alıyorum. Düz patiska rengini atıp geçmeyeceğim. Kanat iskeletine uygun gölgeli bir boyama şekli denemek için iyi bir fırsat. Öncelikle kanat sinirlerinin ve kirişlerin bulunduğu yükseltilere açık krem rengini tabanca ile attım (1). Daha sonra sağ tarafta görmüş olduğunuz kendi imalatım paralel bıçaklı aparat ile genişliği 1.2mm olacak şekilde maske bantları keserek sinir ve kirişleri maskeledim (2). Bu iş biraz zaman alsa da vereceği etkiye değer bir çalışma. Maskeleme işlemi tamamlanınca bir öncekinden daha koyu bir ton ile kanatların tamamını boyadım. Bir sonraki adımda maske kenarlarına inceltilmiş Tamiya smoke ile gölgelendirme yaptım (3) . Gölgelendirmeyi çok koyu yapmamak lazım, sadece sınırların belli olması yeterli. Bantların tamamı söküldükten sonra (4) gölgelendirmenin sert geçişlerini bir miktar kırmak için tekrar krem rengi ile hafif bir geçiş yaparak boyama işlemini tamamladım (5). Parlak vernik uygulamasından sonra çıkartmaları yapıştırarak yine yağlı boya ile yıkama yaptım (6). Son kat yarı parlak vernik uygulamasını  ise gergi tellerinin tamamlanmasından sonraya bıraktım.

   

 Kanatlarda uyguladığım boyama şeklini dümenlerde de yaptım. Dikey dümen için verilen çıkartmayı kullanmayacağım için bu kısmı boyayarak tamamladım.

Dümen üzerindeki "A4788" için çıkartma hazırladım. Kullandığım kağıt ve üzerine attığım vernik nedeniyle soğan zarından hallice kalınlığa sahip çıkartmaya sahip oldum. Çıkartmayı dümene yapıştırdıktan sonra kenarlarını yumuşatmak için ciddi kalınlıkta parlak vernik banyosu yapmak zorunda kaldım. En iyisi bunları tek tek kesip uygulamak. Tabii başka sefere...

 

Boya işleri tamamlanınca kılavuzun önerisi ile kanatları ve gövdeyi toparlayıp gergi tellerini çekmeye başlayacağım. Modelin geri kalanı bu kısım bittikten sonra eklenecekmiş. İniş takımları, dikmeler, tekerlekler, harici benzin deposu v.s gibi aynı renk olan parçaları yine toplu boyama etkinliği ile hazırladım.

Gergi tellerinin üst kanat üzerindeki bağlantılarını önce tamamladım. Bu arada daha önceden alt kanada yapıştırmış olduğum dikmeler kuruyup sağlamlaşmıştı. Kanatların bağlantısında hiçbir sorun yaşamadım, bütün bağlantılar oldukça düzgün ve sorunsuz olarak birleştirildi.

Modelimizin gövdesi yanda gördüğünüz iki narin çerçevenin birleştirilmesi ile tamamlanıyor. Yapımı basit olmakla birlikte kuyruk parçalarını birleştirmek biraz sıkıntılı, dikkat etmek gerekiyor. Boyanmasından sonra gergi tellerinin takılmasıyla kırılgan yapısı nispeten sağlamlaşmış oldu. Ancak çarpılmaya çok müsait olduğundan özellikle destek tellerini yaparken dikkat etmek gerekiyor.

Modelin bütün parçaları hazır hale geldikten sonra iş bunları gönyesinde bir araya getirmeye kalıyor. Bundan sonraki kısım plana göre adım adım giderek kumanda ve takviye tellerini yapmaya geldi. Ayrı bir makale olarak nihayet hazırladığım tellerin gerdirilmesi işi modelin en çok zaman harcadığım kısmı. Bu arada kuyruktaki kızağın dümene bağlandığı kısım gözüme oldukça zayıf göründü. Bütün modelin ağırlığını öndeki iniş takımıyla paylaşan bu ince yapının ilerleyen günlerde kırılacağına adım gibi emin olduğumdan küçük bir ameliyatla bu parça yerine tel kullandım. Hissedilir şekilde kızağı sağlamlaştırdı bu minik tel parçası.

Modelin tel işleri de tamamlandıktan sonra eksik kalan bir miktar eskitme işlerine el attım. Bunların en önemlisi olan  dümenlerdeki is ve yağ kirlenmesi oldu. İtici olarak yerleştirilen Gnome veya Le Rhone motordan savrularak çıkan yağlı eksoz dumanı dümenlerin üzerinden geriye doğru atılıyor. Tabii bu arada dümenler kirli ve yağlı bir hal alıyor. Bunun için yine Tamiya smoke kullanarak bir miktar kirletme yaptım. Kuyruktaki kızağın iniş ve kalkışta kaldırdığı tozdan nasibini alan yön dümeninin alt tarafında da bir miktar tozlandırma çalışması yaptım. Modelin geneline yarı-mat vernik uyguladım.

Hızlı ve sorunsuz bitmiş bir modelin gazıyla artık yine alengirli, zihni sinir modellerime dönebilirim. İyi modeller...

Özkan Türker

Eylül © 2015

 

 

 

Bu sayfadaki yazı ve fotografların tüm hakları  www.ozkanturker.com sitesine ve yazarına aittir. İzinsiz kullanılamaz.