NOSTALJİ

www.ozkanturker.com


 

Anasayfa    Nostalji anamenü

Matchbox Katalog
Ahmet Dönmez

Hiç, yaşı 30-40 civarında olup ta,  çocukluğunda Matchbox yapmamış olanınız var mı ? Ey Modelci milleti…

Elimdeki katalogda “Matchbox Scale model Kits 1987” yazıyor. Zaman içinde yolculukta karşımıza çıkan Yasemin Evcim ve Lambada filmi, vatkalı ceket-şalvar pantolon ikilisi ve Zeynep-Asım  Ekren türü ıvır zıvırı bir kenara itip, olaya giriyoruz.

O yıllarda rafları dolduran, önünde çok sıkı bir illüstrasyon ile arkada  renkli görünüş ve planlar bulunan kutular ne kadar güzeldi… Eve gelip kutuyu heyecan içinde açtığınızda da merak ve heyecanınız sürerdi. Panel çizgileri günümüz standartlarına göre feci şekilde derin ve geniş olmasına rağmen,  her biri farklı renklerde dökülmüş iki veya üç çerçevedeki parçaların kalitesinin  hiç de fena olmadığını hatırlıyorum. Bildiğim kadarı  ile başka hiçbir üreticide rastlanmayan bu uygulama özellikle kara araçlarında (tank, kamyon v.b.) iyi sonuç veriyordu. Yaptığınız modeli boyamadan da, düzgün birleştirmişseniz iyi sonuç alabiliyordunuz. Zaten katalogda da vurgulanan noktalardan biri de bu…

 

Klişe deyimle “bir tablo güzelliğindeki” kutu kapakları katalogda da kullanılmış. Çeşitli renk kodları ile  tanımlanan serilerde  tarihi uçaklar, modern jetler helikopterler, motosikletler, zırhlı araçlar, arabalar, gemiler, figürler yer alıyor. Bu oldukça geniş yelpazede her şey iyi miydi? bilinmez, ama en azından uçaklar bölümündeki bazı modeller ağzımın suyunu bugün bile akıtıyor. Başka üreticiler tarafından hala modellenmemiş Vickers Wellesley, Fairey Seafox, Supermarine Stranraer gibi İngiliz uçakları veya bir Consolidated Privateer’e bu gün sahip olmayı çok isterdim.  1/48 ve 1/32 serilerinde bazı modellerin de  çok sıkı detaylı olduğunu hatırlıyorum.

Çok dolu hazırlanmış katalogda, bir tarafta  kutu resimleri basılmış  uçaklar, karşı sayfada bazen bir profil , bazen de profil ve üst görünüşe eşlik eden kısa bir metinle tanıtılmış. Bu tanıtım metninde uçakla ilgili  ilginç olaylar, toplam parça sayısı, yapacağınız uçağın hangi ülke ve birliğe ait olduğu anlatılıyor. Sayfaları karıştırırken bile bir sürü şey öğrenmek olası.

 

Tanklar ve diğer askeri araç  (bunlar 1/72) sayfalarından sonra, gene 1/72 askeri figürler bölümüne geliyoruz. Bu figürlere rastladığımı hatırlamıyorum ama, toplam sekiz grup olan bu figürlerin kutu resimlerini seyretmek çok eğlenceli.Kutudaki tüm figürlerin bir arada gösterildiği resimlerde favorim Japonlar…Kılıç kalkan ekibi gibiler. Lastik bir botla karaya çıkan İngiliz Komandoları da fena değil ! Benzer bir seri 1/32 olarak da üretilmiş.

Su kesimi olarak verilen 1/700 gemilerin gerçekten göz alıcı olduğunu hatırlıyorum. Graff Spee’sini yapmıştım. Burada da  malumatfuruşluk yapmaktan geri durmamışlar. PK-165 kutu numaralı,134 parçadan müteşekkil modelin Marianna Adalarına atom bombalarını taşıyan “USS Indianapolis” Kruvazörü olduğunu ve  iki hafta sonra Japon denizaltısı I-58 tarafından batırıldığını öğreniyoruz.

Toplam 39 sayfalık bu kataloğun son iki sayfası  motosikletlere ayrılmış. Anladığım bir şey değil ama, 120 ila 160 arası parça sayıları ve  1/12 ölçekli bu bitmiş modellerin etkileyici fotoğrafları ile meraklıları için çok anlamlı olmalı.

Hafifçe eski kapağını ne zaman açsam, beni orta okul ve lise çağlarıma götüren  bu katalog artık, kitaplığımın mutena bir köşesine kurulmuş dinleniyor. Arada sırada sayfalarını hala keyifle çeviriyorum. O modellerin artık  kitapçı ve oyuncakçılarda bolca bulunmadığını bilmek  hafifçe içimi burkuyor. Ya sizin ?

İyi Modeller,

Ahmet Dönmez

 

 

 
Bu sayfadaki yazı ve fotografların tüm hakları  www.ozkanturker.com sitesine ve yazarına aittir. İzinsiz kullanılamaz.