İNCELEMELER

www.ozkanturker.com


 

Anasayfa  İncelemeler Menü


Kit

 Fokker E-III / Profi-Pack

Ölçek

 1/72

Firma

 Eduard

Kit no

 ED-7203

İnceleme

 Özkan Türker


Hans-Joachim Buddecke 1890-1918

 

Uçakların  henüz emekleme devrinde başlayan Birinci Dünya Savaşı bu yeni makineyi da hemen içine çekerek bir savaş makinesine dönüştürmenin yollarını aramaya başladı. İlk uçakların taşıyabilecekleri yük miktarı çok sınırlı olduğundan toplam ağırlık içindeki silah ve cephane miktarları çok sınırlı kalıyor ve hava savaşları bu nedenle tabir-i caiz ise tek silahla yapılan düello dan ileriye gidemiyordu. Ancak 1915 yılında Alman Hava Kuvvetleri'nin hizmetine giren Fokker E tipi tek kanatlı uçaklar dengeleri Almanların lehine bozdu. Bu uçaklar ortaya çıkana kadar pervane arkasından atış sistemi kullanılmıyordu . Bu sistem sayesinde Alman pilotların vuruş gücü ve isabet oranı artmış oldu. Ancak çok geçmeden bu uçaklardan birisi Fransız hatlarının gerisine inmek zorunda kalınca Pandora'nın kutusu açıldı ve hava savaşlarında daha zorlu mücadeleler başladı...

Eduard firması uzun yıllar büyük boşlukların olduğu Büyük Savaş uçaklarında çok önemli modeller kazandırdı ve halen de kazandırmaya devam ediyor. Bunların güzel örneklerinden birisi olan Fokker E-III'ün 1/72 ölçekli bu modeli de daha önceleri çıkmış basit kitinin ilave aksesurarlar katılarak zenginleştirilmiş ve biraz da pahalı bir  türevi. Kit kutusunun güzel kapağını kaldırdığımızda tek bir çerçeve içine dağıtılmış, oldukça temiz ve ince detaylı plastik parçalarla karşılaştık.  Bu çerçeve kutu içinde ciddi derecede yamulmuş  olmasına rağmen bize gerekli parçalarda herhangi bir şekil bozukluğu göze çarpmadı.

En küçük ve detaylı parça olarak gördüğüm  motorun ana parçası. Bunun üzerine metal aksesuar detay seti ilave edilince oldukça güzel görünecek...

Eduard modelin lastikleri için iki seçenek vermiş. Jantları kaplıolarak yapmak isterseniz sağdaki tekerlekler işinizi görüyor. Ama tel jant görünsün isterseniz o zaman jant kısmı olmayan lastiklerle metal set olarak verilmiş tel jantları birleştirmeniz gerekiyor.

Yapım klavuzu oldukça detaylı ve renklendirilmiş bölümler ile yapmanı gereken işlemlere dikkat çekilmiş. Kokpit kısmı için plastik parçalara alternatif metal parçalar mevcut.

Ve Türk milliyet işaretleri taşıyan modeller meraklıları için bir sürpriz. Kit içinde standart Alman işaretlerinin yanı sıra Çanakkale Savaşları sırasında Gelibolu yarımadasında hizmet veren bir Türk uçağına ait çıkartmalar da verilmiş. Bu uçak o zamanın meşhur hava aslarından Teğmen Buddecke tarafından kullanılmış ve birçok düşman uçağını düşürmeyi başarmıştır.

Eduard tarafından bu kitte verilen ilavelerden birisi de boyama esnasında gerekli olan maskelerin kesilmiş , kullanıma hazır olarak verilmesi. Üstelik bu maskelerin nerde ve nasıl kullanılacağı da detaylı bir şekilde anlatılmış...

Kutudan çıkan sulu çıkartmalar ile birisi Türk ikisi Alman üç farklı model bitirebilmeniz mümkün.

Ve kutudan çıkan "akıllara ziyan" metal detay seti. Bakmayın burada çok büyük göründüğüne, modelin boyutları göz önüne alınınca ve detayların büyük kısmının görünmeyeceği düşünülünce sonuçta çok azı görünecek bir bölge için büyük emekler harcanacağı anlaşılıyor. Kokpit kısmına ait bütün detaylar plastik haricinde burada daha detaylı olarak verilmiş.

Özkan Türker - 2006

Modelini inceleme için ödünç veren Ahmet Kaya'ya teşekkür ederim.

 

Bu sayfadaki yazı ve fotografların tüm hakları  www.ozkanturker.com sitesine ve yazarına aittir. İzinsiz kullanılamaz.