İNCELEMELER

www.ozkanturker.com


 

Anasayfa  İncelemeler Menü

Model F-5A  FREEDOM FIGHTER
Ölçek 1/48
Firma Classic Airframes
İnceleme Tolga Ülgür

 

Classic Airframes son yıllarda bazı üretilmemiş yada üretildiği halde versiyon çeşidine gidilmemiş modellere yoğunlaşarak, piyasaya birçok “muadili olmayan” kit çıkarmaya başladı.Bunlara örnek olarak ilk dönem Hurricane'leri, farklı “Gloster Meteor” versiyonlarını ve şu anda incelemeye niyetlendiğimiz F-5'leri sayabiliriz. C.A, F-5 serisinden F-5A, iki kişilik F-5B ve keşif amaçlı RF-5A'ları farklı çıkartmalar ve ambalajlar eşliğinde piyasaya sundu.

Öncelikle Classic Airframes'in “short run” tabir edilen daha düşük basınçlı kalıplar ile üretim yaptığını belirterek başlamak bir ön bilgi vermek açısından faydalı olacaktır. Zira “short run” kitlerde standart kitlerden aşina olduğumuz kalite seviyesi  detay zenginliği ,oturma sorunsuzluğu, çapaksız ortamlar  gibi kriterleri karşılama konusunda bir takım eksiklikler çıkabilmekte. Ancak C.A'nın F-5A kitindeki kalite seviyesi açıkçası beklentilerimin oldukça üzerinde çıktı. Çek firması bu konuda oldukça yol kat etmiştir diyebiliriz.  

İncelemek üzere ele geçirdiğim kit bazı Nato ülkelerinde kullanılan  F-5A'ların çıkartmalarını barındırmakta ( kutu no: 486). Ancak bu çıkartmalar içerisinde ne yazık ki Türk Hava Kuvvetleri'ne ait çıkartmalar bulunmamakta. Kit ancak Norveç , Hollanda  ve Yunan hava kuvvetleri çıkartmalarını sunabilmekte. Aynı versiyon ayrı bir ürün olarak (# 485) Amerikan Hava kuvvetleri çıkartmaları ile de çıkarılmıştı.  Bu arada not etmeden geçmeyelim ki; bunun iki kişilik versiyonu olan F-5B modeli C.A tarafından Türk Hava Kuvvetleri çıkartmaları ihtiva eder şekilde piyasaya sunulmuştu (#488).

Bir jet uzmanı olamadığım (ya da jet cahili olduğum) için “Sevgili F-5A” konusunda pek fazla (hatta hiç) konuşamadan kitin kutusunu açmayı ve ilgimizi içindekilere yönlendirmeyi öneriyorum. Kabul edenler ? Bravo konsensus müthiş, gayet demokratça buyurun o zaman ..

 

Kutunun içinden 2 ayrı plastik çerçeve ,ayrık olarak kanatların bulunduğu bir küçük  çerçevecik ve yine tamamen ayrı bir parça olarak gövde arka alt yarısının parçası çıkmakta. Buna ilave olarak küçük bir naylon poşet içine bırakılmış resin destek parçaları kutunun en önemli sürprizi sayılabilir. Kutunun üzerinde kitin kaç parçadan mutevellit olduğu yazılmamış. Ancak merak edenler yapım kılavuzunda çıkan parçalar şemasına göz attıklarında en büyük parça numarasının şeffaflar hariç olarak 58 olduğunu görecekler. Bu rakama şeffaf parça adedini (2 adet) ve poşetteki resin arkadaş miktarını da dahil ettiğimizde merak edilen rakama ulaşmak zor olmuyor.

 

Öncelikle resin parçalarla ilgilenmek niyetindeyim. Küçük naylon poşetten toplam 16 resin parça çıkmakta ki kalitesi gayet iyi görünmekte.

 

Bu parçalardan irili ufaklı 9 adedi kokpit parçaları. Kokpit tabanı yan duvarlar ve bunların üzerindeki detaylar tek bir blok olarak tasarlanmış ve detay seviyesi çok iyi.

 

 

Gösterge panelindeki detay seviyesi çıkartma kullanımını gereksiz kılacak nitelikte.

 

Benzer şekilde tek parça olarak kalıplanmış koltuk için de yine olumlu görüş belirtiyorum.Tabii bir F-5 uzmanı olamamanın verdiği eziklikle  koltuk tipinin gerçeğe yakınlığı ve daha birçok olması muhtemel ayrıntı hakkında sözü konunun uzmanlarına bırakmayı da ihmal etmiyorum.

Yine bu parçalardan iki adedi egzost çıkışında, 5 adedi ise iniş takım yuvalarında ve hava frenlerinde kullanılmakta. Özellikle ana iniş takımı ile hava frenleri yuvasındaki kablo vs.nin detaylandırılması oldukça iyi kotarılmış.

Kutudan çıkan 6 sayfadan oluşan yapım kılavuzu da iyi tasarlanmış ve anlaşılabilir bir yapıda. Çizimleri gayet özenli , hatta insanı yapıma teşvik edecek bir çekiciliğe sahip.  

 Plastik parçalara gelirsek:

 

Detay seviyesi iyi sayılır hele yukarıda bahsettiğim gibi bir "short-run" kit için üstün bile sayılabilir. Ancak yüzeylerin astarlamadan önce mutlaka ince zımpara ile küçük , ince ve  ele gelen pürüzlerinden arındırılması hem  faydalı hem de gerekli.

Aslında tasarım olarak oldukça basit ve abartıya kaçmayan bir yapıda. Gövde sağ ve sol olmak üzere iki ana parçadan oluşmakta. Kuyruk kısmı bu parçalardan birine dahil edilmiş durumda. Sadece gövdenin alt arka kısmı (egzost ile kanat arası) ayrı tek bir parça olarak verilmiş. Bu parçanın montajından sonra ilgili bölgede bir miktar tesviye ihtiyacı hasıl olabilir.

Kanatların her biri iki parçadan oluşmakta. İniş takım yuvalarının bulunduğu alt kısım için ayrı bir parça bulunmakta.

Genel olarak plastik parçaların kalitesi her ne kadar bazı parçalar biraz kalın olabilseler de iyi seviyede. Ancak ana iniş takım dikmelerinin halini pek beğenemedim.

 

Plastik parçaların incelemesinde son kısım ayrı bir çerçevede sunulan silah ve yakıt tankları. Bu parçalar içerisinde bana en tanıdık gelenler “Sidewinder” füzeleri oldu. Diğer parçalar ise iki  farklı tipteki  yakıt tanklarından oluşmakta.

Kanopi parçalarına gelirsek;

İki parçadan oluşan kanopi parçalarını tatminkar bulsam da kalınlık ve buna bağlı az da olsa distorsiyon sıkıntı yaratabilmekte . Belki "compound" ile ovalanmak yada "Future"a  daldırılıp çıkarılmak marifetiyle albenisi arttırılabilir.

Kutunun içinden ayrıca şeffaf iki parçadan oluşan RF-5A için kullanılacak burun eki  çıkmakta. Kutuya yanlışlıkla mı girdi yoksa bunu promosyon olarak mı algılamalıyız orasını en iyisi siz çözün.. Zira yapım kılavuzunda bu parçaya dair bir ifadeye rastlayabilmiş değilim.

Islak çıkartma seti iki parçadan oluşmakta. Bunlardan birinde genel olarak kutuya özgü forslar bulunmakta, diğer parçada ise “ortak stencil seti” adı altında ağırlıklı olarak şeritler vs.ler yer almakta. Çıkartmaların kalitesi konusunda olumlu şeyler söylemekte zorlanmıyorum. Hiç denemesem de ilk intiba oldukça iyi.

Piyasada C.A'nın kitinden başka 1/48 ölçekte F-5A bulunamamakta (Testors'un ve aynı kalıbın kullanıldığı Italeri'nin oyuncağını saymazsak). Bu nedenle kasabada bulunabilecek yeğane kit oluşu nedeniyle F-5A yapma niyetindekilerin kaçırmaması gereken bir seçenek olarak düşünülebilir. Ancak fiyat konusu biraz engelleyici bir faktör olarak da modelcinin karşısına dikilebilmekte. Yani fiyat / kazanç oranı açısından bakıldığında biraz pahalı bir kit. 

Daha önce belirttiğim gibi bu kutudan çıkan çıkartmalar ile 3 ayrı ülkenin uçakları bitirilebilmekte. Ancak bu çıkartmalar içinde Türk seçeneği bulunmamakta. Eğer koltuğunda ya da başka bir yerinde Türk olabilmesi için herhangi bir sakınca bulunmadığı konusunda  bilirkişi! onayı sağlanabilirse bu uçağı “Turquoise Decal” in çıkartmalarını kullanarak TuaF olarak da yapabilirsiniz kanaatindeyim.

Tolga Ülgür © 2005

tolga@ozkanturker.com

 

Bu sayfadaki yazı ve fotografların tüm hakları  www.ozkanturker.com sitesine ve yazarına aittir. İzinsiz kullanılamaz.