İNCELEMELER

www.ozkanturker.com


 

Anasayfa  İncelemeler Menü

Kit  Curtiss P-40E Warhawk
Ölçek  1/48
Firma  Hasegawa
Kit no  
Çıkartma  2 seçenek
İnceleme  Tolga Ülgür

 

Yıllardır ne zaman birileri doğru düzgün bir 1/48 ölçek P-40 E  piyasaya çıkaracak diye beklediğimi, beklerken söylenip durduğumu, çevremdeki dostlarım iyi bilirler. Bunun artık gerçekleşmeyeceğini düşünmeye başlamıştım ki, Hasegawa’nın 1/48 P-40E’yi yeni kalıp olarak çıkaracağı haberi dolaşmaya başladı. Haberin duyulmasından kitin elime geçişine kadar ki süre heyecan verici bir bekleyiş oldu benim için.

 “Great Models” dan verilen sipariş elime ulaştığında  ilk olarak kutunun küçük boyutları karşısında şaşırmadım desem yalan olur. Açıkçası ben daha heybetli bir ambalaj bekliyordum. Ama bunun konumuzla fazla ilgisi yok, hemen kutuyu açıp içindekilerle ilgilenmekte fayda var.

Kutunun içindekiler klasik HASEGAWA  formatında. Tek bir plastik ambalaj içinde tüm plastik çerçeveler bir arada . (Çıkartma ve şeffaf parçalar ayrı bir poşette). Bunlara ilaveten kutunun içinden yapım klavuzu ile birlikte “Dragon usa”  marka bir PE set de birlikte çıkıyor. Bu setin içinde koltuk için tasarlanmış gayet şık bir emniyet kemeri mevcut. Ancak bu ABD pazarında uygulanan bir promosyon mu tam emin değilim, zira bu ilave parça ile ilgili olarak kutunun dış yüzeyine bir kırmızı bonus etiketi yapıştırılmış. Ben bunu gerek Hannants gerekse de Hobbylink'in sitelerinde mevcut ürünün kutu  fotograflarında göremedim.

Kutuda irili ufaklı 11 adet plastik ve 3 adet şeffaf çerçevede  toplam 106 parça mevcut.Yeni kalıp olduğunu hemen belli eden gayet hoş parçaları incelerken birdenbire içinizi tarifsiz bir sıkıntı kaplarsa şaşırmayın zira bu ,onca güzelliğin bazı kısımlarının  maalesef çoklu gövde ve kanat tasarımı stratejisi nedeniyle önce zımparalanıp sonra da tekrardan olabildiğince oluşturulması gerektiğini farketmenizden kaynaklanıyor olabilir. Bu ekonomik hareket tarzı maalesef Hasegawa'nın çok sık başvurduğu bir yöntem. Bir anlamda kaşık ile verip kepçeyle alıyorlarmış hissine kapılıveriyor insan. Ancak bundan yine de memnun olmamızı sağlayacak “Pollyanna Stratejileri” de geliştirmek bizim elimizde. Örneğin parçalı gövde / kanat tasarımından, gelecekte  P-40 M, N ,K hatta F modellerinin de bize sunulabileceği sonucunu rahatlıkla çıkarabiliriz. Nitekim geçtiğimiz haftalarda Hasegawa hazirana kalmadan P-40N modelini de piyasaya süreceğini ilan etti. Darısı diğer versiyonların başına.

Deminden beri yakındığım, o çoklu parça tasarımının detaylarına inerek yapım boyunca karşılaşmaktan çekindiğimiz potansiyel “gaz kaçmaları”nın gerekçelerini irdelemeyi öneriyorum: 

 

Hasegawa P-40E nin sonraki uzun kuyruklu M ve N versiyonlarına baz teşkil edebilmesi için kitin gövdesini iki parçalı tasarlanmış.

 

İkinci olay, kokpit arkasının da parçalı verilmesi. Burada da  N versiyonunun uygulanabilmesi için parçalı bir tasarım mevcut.

Üçüncü mevzumuz burunun her iki yanında aslında sadece P-40 M ve N'erde mevcut olan küçük kare şeklindeki ızgaralar için bir yuva bırakılmış.M ve N yapılırken buraya o söz konusu ızgara parçaları konacak . Ancak,  E versiyonunda böyle bir durum olmayacağından buraya sadece kapatmak amacıyla düz bir parçayı ( K3/K4 ) yerleştirmemiz kullanma kılavuzunda belirtilmiş.

Son sıkıntı alanı ise kanatlardaki makineli tüfek yuvalarının çevresi. Bu kısımda da kanatlara bu parçaların yerleştirilmesi gerekiyor.

Sonuç olarak tüm bu alanlarda sağlam bir tesviye gerekmekte. Yaptığım “test-fit” lerde parçaların iyi huylu ve de uyumlu olmalarına rağmen yine de bir yeni nesil TAMIYA kadar kusursuz örtüşemediğini tespit etmiş bulunuyorum. (Yani macun zımpara gerekecek) Bu nedenle çok güzel bir kit olmakla beraber yapım aşamalarında ağzınızdan istenmeyen sözcüklerin döküldüğünü fark ederseniz şaşırmayın. Ama yine de bitirildiğinde gayet leziz bir model olacağı kesin.

Bunun dışında panel çizgileri  ve perçin izleri  gayet güzel üretilmiş. Kokpit içindeki parçalar ise son zamanlarda Hasegawa'nın üretmiş olduğu WWII  uçakları içinde en iyisi diyebilirim.( toplam  13 parçadan oluşmakta) İlave verilen PE emniyet kemerleri ile kutunun dışına taşmadan modeli layıkıyla  bitirebilirsiniz..

Kutudan çıkan parçaları incelemeye devam ettiğimizde bazı seçenekler ve de ince düşünülmüş detaylarla karşılaşarak zımpara gerekliliği kaynaklı endişeleri hafızamızın derinliklerine doğru itelemeye başlıyoruz... (Balık hafızası  işte)

Bunlara örnek vermek gerekirse:

Genellikle daha önce üretilmiş eski kalıp P-40 kitlerinde karşımıza çıkan burun altında öndeki hava alığının üçlü ayrıştırma parçası genellikle kalitesiz ve de ucuz görünümlü oluyordu.Ancak Hasegawa burada bu kısmın ön tarafını komple tek bir parça olarak tasarlamış.Görüntü gayet gerçekçi ve de güzel.

  • Gövde altındaki atılabilir yakıt tankı ya da bomba taşıyıcı pilonu da gayet itinalı ve de kaliteli tasarlanmış. Önceki eski kalıplarla ilgisi bile yok.Ayrıca hem bomba hem de yakıt tankı için ayrı ayrı pilon parçaları verilmekte.

  • Tekerlek jantları da opsiyonlı olarak iki seçenekli sunulmakta .Jant kapaklı ya da kapaksız  yapmak mümkün tekerlekleri.

  • Çok ince bir ayrıntı olarak görülebilir ancak belirtmekte fayda var.Kutudan iki farklı “pitot tube” çıkmakta.Amerikan ve İngiliz pitot  ları. (Dolayısıyla USAF ya da RAF a ait  P-40  yapmak için gerekli bir ayrıntı bu).

  • Kutudan çıkan şeffaf parçalar ilk izlenim olarak gayet iyiler. Net ve yeterince şeffaflar. Ancak,  kanopi açık bırakılacak ise  hareketli parça biraz kalın kalabilir, bunu vakum bir parça ile ikame etmekte her zaman  fayda var.

Kutudan iki ayrı uçak için çıkartma seti çıkmakta. Bunların her ikisi de P-40E'leri bana göre  en güzel haliyle gösteren meşhur köpekbalığı ağzı desenlerine sahipler. Çıkartma seti verilen uçaklarla bilgi vermek gerekirse:

1-   Bunlardan ilki, 1942 yazında Çin de görev almış AVG ye ait P-40 E           

2-   İkincisi,  yine aynı dönemde Avustralya da görev yapmış P-40 E.

Toparlamak gerekirse, aslında uzun zamandır beklenen ve bence çok  daha önceleri piyasaya çıkmış olması gereken bir kit P-40E. Hasegawa’nın bu modele el atması ve kitin kalıp tasarımından diğer ileri versiyonların da çıkarılacağının anlaşılması çoklu parça yapısından kaynaklanan sıkıntıları rahatlıkla  unutturabilir.

Henüz “after market” piyasada bu kit ile ilgili herhangi bir faaliyet görülmese de (Ultracast hariç*) yakın zamanda bir yığın çıkartma seti seçeneğinin piyasaya sunulmasıyla  derin bir P-40E koleksiyonu oluşturulması  tetiklenebilir diye düşünmekteyim. 

Bence en az bir tane yapılmalı bu kitten. Üstelik, TuaF (Türk Hava Kuvvetleri) olarak da yapılabilir gerekli çıkartmalar temin edilirse**.

* Ultracast Hasegawa P-40E için rezin egzost setleri ve kemersiz pilot koltuklarını piyasaya çıkardı. Hepsi de lezzetli görünüyor.

**Kedidecals ın TuaF 1/48 P-40E için çıkartma seti mevcut (www.kedidecals.com)

 

Tolga Ülgür © 2005

 

Bu sayfadaki yazı ve fotografların tüm hakları  www.ozkanturker.com sitesine ve yazarına aittir. İzinsiz kullanılamaz.