GALERİ

www.ozkanturker.com


 

Anasayfa  Galeri Menü

Focke Wulf  TA_183 Hückebein
PM 1/72
Ayhan Toplu
 

Tarihçe

"16 Aralık 1944’ de başlayan Ardennes Saldırısı Batı Cephesi’nde umulmadık bir sonuç yarattı, mızrak ucunu 1 nci SS tümeninin yaptıgı 9 ncu Ordu’ nun yarma harekatı Antwerp’ te son bulmuş, ikiye bölünen Batı Müttefik ordularının lojistik kaynakları kesildikten sonra, hızlı bir geri çekilmeye sahne olan batıdaki savaş, Amerikan ve İngiliz tarafına tekrar bir Dunkirk hezimeti yaşatıp, yaklaşık 1 milyon askere malolduktan sonra, 2 nci Dünya Savaşı’ nın kaderini değiştirmiştir.

Batı cephesininin kara safhasının kapanmasının ardından buradan artırılan birliklerle Mart 1945’ te Macaristan - Balaton gölü (Operation Frühlingserwachen) civarından saldırıya geçen Almanlar, Ruslar’ın 3 ncü Ukrayna Cephesini, Manstein’ ın taktiksel dehası sayesinde, bir çevirme harekatıyla imha ettikten sonra doğudaki savaş dengelenmiş, 1946’ ya uzamıştı.

Savaşın uzaması Orta Asya’ da beklenmedik bir tepkiye yol açtı, ayaklanan Doğu Türkleri, Sovyet Rusya’ nın içinde ikinci bir cephe açmış; 21 Temmuz 1946’ daki seçimlerle Türkiye’ de iktidara gelen Demokrat Parti’ nin içindeki Turan idealine sahip kadrolar bu duruma seyirci kalamamış, Almanlar tarafından tekrar silahlandırılan Türk Ordusu tam bir yıl sonra 22 Temmuz 1947’ de Bakü’ ye girmişti. İsyanın büyümesi ve doğudaki savaşa Türkiye’ nin de katılması Stalin’ i endişelendirmiş, böylece Almanya ile zoraki bir barış imzalamak zorunda kalmıştı. Buna göre Kasım 1941 sınırlarına çekilen Sovyet Rusya, Orta Asya’ daki Türk Cumhuriyetlerine de bağımsızlık vermek zorunda kaldı.

Doğudaki savaşı da bitiren Almanya, tüm dikkatini tekrar batıya çevirmiş, Britanya adasına dönen Batı müttefiklerine karşı bir hava savaşı yürütmeye başladı. 1946 yılında itibaren Me-262 ve Ta-183 üretimini ayda 1500’ e çıkaran Almanya, Batı Cephesindeki hava üstünlüğünü tekrar insiyatifi altına aldı."

 Evet, hepimizin tarih kitaplarında okuduğu gerçeğe pek uymasa da Luft46 modeli yapmak istiyorsanız, kafanızda bu tip bir senaryo üretmeniz gerekmekte. Çünkü Luft46, Avrupa’ daki savaşın Mayıs 1945’ de bitmeyip, 1946 yılına sarkması temeline dayanır.

 

TA-183’ ün Tarihçesi

Bindokuzyüzkırkiki’ nin sonlarına doğru başını Hans Multhopp’ un çektiği Focke Wulf mühendisleri yeni bir tip turbojet avcı uçağı üzerinde çalışmaya başladı. “Hückebein” adı verilen proje 1945’ de ilk ürününü -yani Ta-183’ ü- verdi.

Şubat 1945’de Alman Hava Kuvvetleri  Komutanlığı tarafından, Acil Av Uçağı  Programı çerçevesinde Ta183’ün  seri üretimine geçilmesine karar verildi. Üretilmesi planlanan 16 adet  ön üretim/test modelinde, 1-3 numaralar  Geciken Heinkel üretimi  HeS011 jet motoru nedeniyle Junkes üretimi  Jumo 004B motoru ile donatılacak, 4-14 uçak ön üretim, 15 ve 16. uçaklar ise statik test uçağı olarak üretilecekti. Ta183’ün ilk uçuşu  Mayıs/Haziran 1945 olarak belirlenmişti. Bu süre içerinde değişik kuyruk yapıları da denenecekti. Üretimin 1945 Ekimde başlaması planlanıyordu. Bu program gerçekleşemedi. Sekiz Mayıs 1945’de  İngiliz Birlikleri Focke-Wulf Fabrikalarına girdiğinde, bir tane bile Ta183 bitmiş durumda değildi. 

Kit

İncelemesi için buyrun : http://ozkanturker.brinkster.net/incelemeler/ta183/index.htm

Montaj

Modele klasik olarak kokpitten başladım, demek isterdim ama, ortada kokpit namına pek birşey olmadığı için, dolaptan stiren levha, artık photo-etch tabakaları çıkararak işe koyuldum. Kutudan çıkan kokpit tabanını aynen koruyarak, koltuk ve gösterge paneli yapımına geçtim. Zaten hiç uçmamış bir proje olduğu için bu konuda kendimi gayet rahat bıraktım. Birbölüyetmişiki ölçek Dragon He-162 Volksjager’ in PE gösterge panelini araca uygulamak pek zor olmadı. Daha sonra eldeki stiren levhalardan pilotun ensesini koruyan zırhlı bölümü yaptım. Açıkcası kokpite harcadığım zamanı gövdeyi kapattığımda boşuna olduğunu anladım. Çünkü iç kısım neredeyse hiç gözükmüyordu.

 

Gövdeyi kapatınca kitle alakalı sorunlarda baş gösterdi. Öncelikle, özellikle alt kısımda seviye farkı vardı. Bu kısmı maket bıçağı ve zımpara ikilisiyle adam ettikten sonra Tamiya’ nın macun puttysi ile eşitlemeyi başardım. Akabinde arka kanatçıkların, dikmeye sabitlenmesine geldi. Bu kısmı da Vallejo’ nun plastik putty si ile geçtikten sonra, kanatları sabitlemeye geldi.

Modelin, özellikle kanat yüzeylerinde kalıp kaynaklı portakal kabuğu görünümü vardı. Kabaca, 250-800 ve 1200 zımpara sonunda düz bir yüzey elde etmeye oldukça yaklaştım. Kalan işi de Gunze’ nin “Bay Yüzeycisi” halletti.

 

Boyama

Luft46 sitesini dolaşırken bulduğum bir profili yapmaya karar verdim. Kırmızı burunlu bu profil RLM 76-81-83 renklerine sahipti. Genel olarak modele Gunze’ nin RLM 76’ sını uyguladıktan sonra yine aynı firmanın 81 ve 83 ü ile kanat üstü splinter kamuflajını ve gövde beneklerini yaptım.

Modelin çıkartmalarını yedek kutumdan tamamladıktan sonra, yine mat verniği atarak modeli bitirdim.

Herkese iyi modeller

Ayhan Toplu © 2007 

Kaynakça

Luft46.com

http://ozkanturker.brinkster.net/incelemeler/ta183/index.htm

 

Bu sayfadaki yazı ve fotografların tüm hakları  www.ozkanturker.com sitesine ve yazarına aittir. İzinsiz kullanılamaz.