GALERİ

www.ozkanturker.com


 

Anasayfa  Galeri Menü

North American P-51K Mustang
Tamiya 1/48
Tolga Ülgür

 

Tarihçe

North American yapımı P-51D Mustang’ler müttefikler tarafından birçok cephede yoğun olarak kullanılmışlardır. 1944 ortalarına gelindiğinde  önceki versiyon P-51B modeli elde etmiş olduğu başarılara rağmen birtakım modifikasyonlara ihtiyaç  duymaktaydı. Bunlardan ilki klasik standart kanopinin zayıf görüş alanının geliştirilmesiydi. Bu amaçla kokpit arkası kesilerek gövde düzleştirildi ve bubble kanopi kullanılmaya başlanarak görüş sorunu tamamen ortadan kaldırıldı. Bunun yanında ateş gücünün arttırılmasına yönelik olarak kanatlardaki makineli tüfek sayısı 4 den 6 ya çıkarıldı.

Özellikle yüksek irtifadaki performanslarıyla P-51D’ler müttefik hava gücü içerisinde önemli rol oynadılar. Savaşın sonlarına doğru Alman hava gücünün zayıflamasıyla ,P-51D'lerin de görev alanı hava savaşlarından ziyade  yer taaruz görevlerine dogru   kaydı. Ancak burada P-51D’lerde kullanılan sıvı soğutmalı sistem ile ilgili bazı risklerin bulunduğu ortaya çıktı. İyi savunması olan hedeflere yapılan hava saldırılarında gövdenin altında bulunan sıvı soğutma sisteminin tek bir isabet alması bile Mustang’in kaybedilmesine yol açabiliyordu. Bu nedenle Avrupa arenasında hava soğutmalı P-47’den daha fazla Mustang kaybedildi.

P-51K’yı D modelinden ayıran başlıca özellik kullanılan pervaneydi.P-51D’lerde“Curtis Electric cuffed” pervane kullanılırken K modelinde bunun yerini Aeroproducts‘ın “uncuffed” pervanesi aldı.

Modeli yapılan uçak 1945 başlarında İtalya’da görev yapmış RAF’ın 112inci filosuna ait  KH528 numaralı P-51 K.

Model

Tamiya 90’lı yılların ortalarında P-51 in “B” ve “D” modelini çıkartmıştı. O yıllarda üretmiş olduğu diğer modeller gibi çok başarılı  kitlerdi bunlar. Özellikle parçaların uyumu mükemmel. Ve izlediğim kadarıyla önemli bir ölçek sorunu da bulunmamakta.

Piyasada kokpit için çeşitli setler bulunmakla beraber bence sadece Eduard’dan bir PE kemer edinmek yeterli olabilir.

Flapların inik yada kapalı yapılma opsiyonu bulunmakta. Ancak flapları açık (inik) yapmak istiyorsanız kutudan çıkan flaplardaki küçük bir hatayı içinize sindirip sindirememek size kalmış. Her iki flapın gövdeye teğet duran iç köşelerinin üst yüzeylerinin gövdeye değdiği çok küçük bir alanı  flap kapalıyken aynı hizada durabilmesi için içe dogru alçaltılmış. Gerçekte böyle bir durum yok , sanırım ölçekten kaynaklanan bir teknik ayarlama olarak bunu uygulamış Tamiya. Ancak flaplar  kapalıyken tam oturma gerçekleştiğinden bunu farketmeniz mümkün değil dolayısıyla kapalı flap pozisyonunu seçerseniz bu konuda kafa yormadan devam edebilirsiniz.

Özetle yukarıdaki kalabalık cümlelere rağmen son derece sorunsuz bir kittir kendileri diye bağlamak en mantıklısı olacak sanırım.

Yapım 

P-51K yapmak için Tamiya’nın P-51D modelinde temelde bir pervane değişikliği  gerekli. Kutudan çıkan Curtis Electric pervane yerine  Ultracast’ın Aeroproduct pervanesini edinmek gerekiyor.

Yapıma her zamanki gibi kokpit ile başlanıyor. Tamiya kokpit tabanı ile birlikte arkadaki radyo ve telsiz aparatlarının bulunduğu bölgeyi tek bir parça halinde kalıplamış. Bu yapım açısından kolaylık sağlamakta. Yukarıda da belirttiğim gibi kokpit parçaları tatminkar, sadece gösterge tablosu biraz zayıf kalıyor.

Ben daha önce yaptığım P-51D’deki gibi kokpitte Eduard’ın renkli kokpit PE setini kullandım. Kemerler de bu setten çıkan PE  parçalardan yapıldı.

Kokpitten sonra gövde montajına başlandı. Macun hemen hemen hiç gerekmiyor. Kanatların da montajını  sorunsuzca tamamladıktan sonra astarlanarak boyaya geçiliyor.

Bu modeli yaparken zaten pervaneyi getirteceğimden ansızın yoğun bir modifikasyon yapma isteği duyarak zaten çevrili duran  rotayı Ultracast’ın güzellikleri üzerine sıkıca kilitledim. Verdiğim sipariş ile firmayı bir hayli memnun ettikten sonra malların gelmesini bekledim. Bir haftada Kanada’dan geldiler. Gelenlerin listesi şöyle:

              -Ultracast  P-51 Aeroproduct pervane seti  #48138

              -Ultracast  P-51 İniş takım kapakları  #48010

              -Ultracast  P-51 Tekerlek    #48132

              -Ultracast  P-51  Egzost   #48026

              -Ultracast  P -51 Düzeltilmiş ve detaylandırılmış flaplar  #48139

Astar atıldıktan sonra boyama paterni ile ilgili incelemelere geçtim. Sözkonusu “sharkmouth” P-51’i yapmak için Aeromaster’ın 48669 nolu P-51 çıkartma setini getirtmiştim. Buradaki referanslara göre renkleri belirlemeye çalıştım. Eskitme etkisi de gözönüne alınarak incelendiğinde renk karşılaştırma tablosundan çıkan sonuç şöyle oldu:

          -Üst yüzeyler Olive drab (gunze h052) ve Dark sea grey- BS381 (gunze h331)

         -Alt yüzey ise Dark gull grey-FS36231 ( gunze h317 )

Boyama tamamlandıktan sonra gövdenin altında bulunan  alt radyadör soğutucu çıkış kapağının açılıp kapanmasını sağlayan çubuğu da bir şekilde simüle etme ihtiyacı duydum. Bunun için ince elektrik  tellerinin iç kısmını kullandım.Telden mamul açma kapama kolu yerine yapıştırıldıktan sonra ilgili kapak yerine monte edilmek üzere kenarda bekletilmeye bırakıldı.

Vernik ve çıkartma işlemlerini takiben yağlı boya eskitme tatbik edildi.Daha sonra kanopi parçaları tekerlekler ve egzostlar boyanarak yerlerine monte edilerek matlaştırmaya hazır hale getirildiler. Gunze mat vernik uygulamasından  sonra  zayıf bir egzost izi ile model bitirildi.

 

 

 

Referanslar:

- P-51 Mustang in action   - Squadron Signal

- P-51 Detail & Scale  part 2 -   Squadron Signal

- P-51 Walk around  - Squadron Signal

- Aeromaster decal sheet # 48669

 

Bu sayfadaki yazı ve fotografların tüm hakları  www.ozkanturker.com sitesine ve yazarına aittir. İzinsiz kullanılamaz.