GALERİ

www.ozkanturker.com


 

Anasayfa  Galeri Menü

P-51D Butch Baby
Tamiya 1/32
Tolga Ülgür
 

Gözlerim artık eskisi gibi iyi görmüyor; parmaklarım da yeterince esnek değil sanki. Bazen gerektiği gibi kıvrılamadıklarını hissediyorum. Kulaklarım ise oldum olası çok çalışkan değillerdi, ama onların konumuz ile pek bir ilgisi yok. Doktor yüzüme baktıktan sonra dudağını önemsizce bükerek “yaşlanıyorsun” dedi, “henüz buna bir çare bulunamadı, bulunsa bile bundan ilk faydalanacaklardan biri olduğunu sanmıyorsun herhalde” diye de eklemekten çekinmedi alaycı hıyar.

Modern tıbbın “Göremiyorsan ya da tutamıyorsan ölçeği büyüt” tavsiyesine uyarak bir süre önce ölçeği 1/32 ye ayarlamıştım. Artık koleksiyonluk “Mustang” serisine başlayabilirim. Doğal olarak bunun için önce Tamiya’nın kitlerinden edinmek gerekiyor. Nasıl? Biraz daha yüksek sesle.. Revell mi? Yok, hiç sevemedim onları.

Deposunun uzak köşesinde soğan saklayan kabzımal gibi ileri görüşlülük örneği vererek - memleketin dünya hatta galaksiler (belki de andromedalar) şampiyonu olduğu dönemde- uygun USD/TRL ya da JPY/TRL paritelerinden elde edilmiş birkaç Tamiya kiti stoklamayı başarmıştım. Şimdi onları ürkütmeden uyandırma zamanı.

Yaş ilerledikçe kendiliğinden oluşan “Ölmeden önce yapılasılar” listemde yer alan Mustang lerden biri de “Butch Baby”. Bert Kinzey in P-51 Mustang Detail & scale kitabının kapağında görmüştüm resmini. Belli ki pek hoşuma gitmiş ve eklemişim listeye.

Yapıma her zamankinin aksine kokpit yerine kanatlardan başladım. Bunun nedeni kanatlarda bir modifikasyon yapmamın gerekliliği idi. Tamiya nın kitini tekrar anlatmaya gerek yok. Mühendislik harika. Ancak sıkıntılı nokta kanat yüzeyleri. Mükemmel detaylı oluşu bu gerçeği değiştirmiyor.

Mustang lerin kanat yüzeylerinin önemli bir bölümü minimum sürtünme amaçlı pürüzsüzlük sağlamak için üretim aşamasında astar macunla kaplandığından perçinlerin çok önemli bir bölümü görünmüyor. Bu standart bir uygulama ve tüm P-51B ve D lerde mevcut.

Ancak günümüzdeki restore edilmiş Mustang ler de tekrar macun uygulaması yapılmadığından bu perçin detayları rahatlıkla görülebilmekte. Sanırım Tamiya daki kafa karışıklığı da buradan kaynaklanmakta. Tamiya mükemmel yüzey detayları serpiştirmiş kanatlara. Ama çoğunu yok etmek zorundayım.

   

Kanat yüzeylerindeki silinecek perçin izlerini tespit ettikten sonra ilk olarak zımpara ile işe başladım. Ardından macun ile biraz sıvama ve akabinde tekrar zımpara yaparak bu süreç devam etti. Kanat yüzeylerinin istediğim hale geldiğine ikna olduktan sonra kanatları kendi haline bırakarak klasik kokpit şenliklerine katılma kararı aldım

Kokpite kutu harici pek fazla müdahale gerekmese de bazı dokunuşlar önem arz etmekte.

İlk müdahale Yahu nun gösterge paneli. Çok memnun kaldığımı söylemeliyim. Akranlarından çok daha iyi.

Bir diğer ilave ise Barracudacast ın mükemmel rezin koltuğu.

Son olarak ise kokpitin ahşap zeminindeki malum aşınmayı gösterebilmek için RB nin dekal setini kullandım. Revell için üretilmiş olsa da biraz rötuşla Tamiya ya da uyuyor.

   
   

Kokpit duvarları gövde parçalarına yerleştirildi ve kokpit de gövdenin içine bırakıldı. Gövde parçaları birleştirildi. Bu kısımlarda pek tesviye ihtiyacı gerekmiyor. Sağ olsun Tamiya mühendisliği.

Aynı rahatlık kanatların birleşmesinde de devam etmekte. Hızlıca ve kolayca geçilen montajın ardından sırada burun kısmı var.

   

Başından beri motoru açık bırakarak içindeki detayları gösterme niyetinde olmadım. Benim için önemli olan düzgün ve doğru bir form elde edebilmek olduğundan, motor parçalarının yanına pek sokulmadım. Kaporta kısmını destekleyecek gerekli parçaları minimum düzeyde kullanarak kaporta iskeletini oluşturdum. Buna bir iki plastik çubuk ile destek verdikten sonra çok ama çok ince-sanırım plastikten-üretilmiş kaporta parçalarını dikkatlice yerleştirdim.

1945 Mart ayında 362 FS, 357 FG kumandanı olan Joseph Broadhead tarafından kullanılan bu Mustang, benzerleri gibi İngiltere’de intikal etmiş olduğu birlikte boyanmış görünüyor. Bilindiği gibi Mustang ler Avrupa ya metal renginde gönderildiler ve genellikle bu halleriyle kullanıldılar.

Ancak 357 nci grup kullanmış olduğu Mustang leri USAAF ın (Olive drab/Neutral Grey) regülasyonuna rağmen British Dark green ve gri renklerine boyadığı Bert Kinzey in sözkonusu kitabında belirtilmekte. Renkli referans resimde de görüldüğü gibi Butch Baby RAF koyu yeşili ile gri renklerine sahip. Boyama Gunze akrilikleri ile yapıldı.

Bir diğer husus ise gövde yanında ve gövdedeki yıldız forsun ortasındaki turuncu nesneler. Bunlar her iki yanda da mevcut olan formasyon ışıkları ve az sayıda Mustang de rastlanmakta.

Son olarak kuyrukta yer alan AN/APS kuyruk uyarı radar anteninin mevcudiyetinden bahsederek ıslak çıkartma mevzusuna geçelim.

Butch Baby’nin piyasada ücreti mukabili satılan bir ıslak çıkartması bulunmuyor, en azından bu ölçekte. Çok önceleri bir şekilde ölü fiyatına edinmiş olduğum eski bir Hasegawa P-51D kitinin içindeki ıslak çıkartmalardan gerekli olanları kullandım. Neyse ki çıkartmalar bayatlamamış. Geri kalanlar Tamiya nın kendi çıkartmaları ya da uygun bir Barracuda setinden temin edildiler. Uygun diyorum zira Mustang lerin burunlarındaki sarı kırmızı damalar farklılık göstermekte. Dikkatli bakınca anlaşılmakta.

İniş takım dikmeleri takılıp ayağa kaldırıldıktan sonra son müdahale tekerlekler için yapıldı. Tamiya nın kutu içine bıraktığı lastik tekerler yerine Barracudacast ın güzelliklerini kullanmayı bir alışkanlık haline getirdim. Bence güzel bir alışkanlık.

Gerekli eskitme ve akabinde matlaştırma işlemlerinin ardından model bittiğini idrak ederek camlı ama ahşap dolapta kendine ayrılan yere doğru seğirtti. Şimdi listemde yer alan sonraki Mustang için enerji ve heves biriktirme zamanı. Doğru tahmin, Mustang listesi de “be highly” kalabalık.

İyi modeller

Tolga ÜLGÜR

Mart başı 2019

     
     
     

 

 

Bu sayfadaki yazı ve fotografların tüm hakları  www.ozkanturker.com sitesine ve yazarına aittir. İzinsiz kullanılamaz.