GALERİ

www.ozkanturker.com


 

Anasayfa  Galeri Menü

Republic F-84F Thunderstreak
Hobbyboss 1/48
Zafer Yılmaz
 

 

Yedi yıl süren bir aradan sonra jet döneminin ‘agu,agu’ döneminden ‘tay, tay’ zamanına terfi ettiği dönemden bir uçakla karşınızdayım; Rebuplic yapımı F-84F Thunderstreak.

Bindokuzyüzelli senesinde ilk uçuşuşunu yapan F-84F, F-86 gibi geriye dönük kanatları (swept-wing ) ile büyük beklentilerin ürünüydü. Thunderstreak, F-86’nın çıtasını yukarı çekecek, ABD’nin göklerdeki yeni şövalyesi olacaktı. Ancak motor problemleri buna izin vermedi ve seri üretim yıllarca ertelendi; mühendislerin saçları ağardı, gecelerce ofislerde çekirdek çitlenip, demli çaylar içildi, Camel sigaraları uç uca eklendi ancak sıkıntı tam anlamıyla pek çözülemedi. Thunderstreak için seçilen motor İngiliz Siddeley Sapphire idi ve Wright tarafından J65 adı altında üretilmişti. Gel gelelim motor istenilen performansı vermiyor, özelikle kalkışlarda pilotun bol miktarda salavat getirmesine sebep oluyordu.

Sıkıntılı bir üretim ve deneme süreci sonunda nihayet 12 Mayıs 1954 yılında F-84F tam anlamıyla operasyonel olabildi. Ancak 1955 senesinde karda yağmurda J65 motorundan aşırı ateş çıkması sebebiyle tüm F-84F filolarının uçuşlarını iptal edildi ve çoğu tayyareler yere mahkum edildi. Bindokuzyüzaltmışbir yılında ise Berlin krizi zuhur edince bazı (hepsi değil) F-84F’ler apar topar gene sahalara sürüldü ve 1971 senesine kadar ANG’de (Air National Guards) hizmet edip F-100 jetleriyle değiştirildiler.

Tabii bu yukarıda yazılanlar Thunderstreak jetinin Amerika ayağıydı, bunca derde sıkıntıya rağmen Sam Amca Avrupalı müttefiklerine uçağı çekinmeden-acımadan ‘Mutual Defence Assistance Programme (MDAP)’ adı altında verdi. Kitini yaptığım Belçika Hava Kuvvetleri F-84F’i işte bu program adı altında USA’dan Belçika’ya verilmiş 197 jetten biri. Uçaklar bugün Belçika’nın F-16 jetlerine ev sahipliği yapan Kleine Brogel üssüne konuşlandırıldılar ve 1972 senesine kadar Belçika semalarını koruyup sonunda F-104G ve Mirage III jetleriyle değiştirildiler.

Anavatanında pek tutunamamış olsa da Thunderstreak; Türkiye, Yunanistan, Almanya, Hollanda, İtalya, Hollanda, Norveç , Danimarka ve Taiwan tarafından kullanılmıştır.

Ayrıca hatırlatmakta fayda var ki; Türk Hava Kuvvetleri’ne ait 2 F-84F, 16 ağustos 1962 tarihinde Irak Hava Kuvvetleri’ne ait 2 IL-28 Beagle uçağını sınır ihlali gerekçesiyle düşürmüşlerdir. (Demek ki o günlerde ‘sabırımızı sınamasınlar’ deyimi politik jargona girmemişti veya siyasilerimizin testisleri vardı)

İnceden kitimize gelecek olursak; Hobbyboss markası bilindiği üzere Trumpeter’in amcaoğlusu. Kanımca Trumpeter’dan da bir gıdım iyice. Hobbyboss kitlerinde çılgınca açılmış perçinler, karınca tenasül uzvu ebatında parçalar yok. (tenasül uzvunu da yeni jenerasyon açısın baksın öğrensin, size ‘fıtrat’ kelimesini öğretenler bunu öğretmez, hatırlatayım) Neyse, konuyu sapıtmayalım; kit bilmem kaç parça gri plastik parça ve efendice üretilmiş abartısız bir PE çerceve ile geliyor. Kemerler, flapların bir kısmı ve iniş takımlarında iki zımbırtı asit indirgeme. Kit doyurucu; fazla bir ‘aftermarket’ olayına girmek mesnetsiz.

Peki, Hobbyboss kitiyle Belçika F-84’ü yapmak mümkün mü? Nein,nein,nein! Gidip Kinetic yada Revell kitlerinden koltuk apartmanız lazım önce. Avrupa’ya verilmiş metalik olmayan F-84lerin hemen hepsinde ikinci tip koltuk var(mış). Kit ise diğer tip sunuyor. Sağolsun Cumali Aygün hızır gibi yetişerek hem sulu çıkartma hem de koltuk desteği sağladı. (F-84Q serisinde Martin Baker fırlatmalı koltuk var, belirtelim) Montajın son derece sorunsuz olduğunu, Tamiya macunun yerini unuttuğumu gururla söyleyebilirim. Kit sadece altta biraz zımpara ve kanat diplerinde kuş gözü kadar Vallejo macun istedi.

Boyama ise o dönemde pek yaygın olan İngiliz kökenli renklerle oluşturulan ‘Eövröpiin kamuflaj’ olunca PRU maviyi Modelmaster ve üst renkleri uygun olan Gunze’den tedarik ettim. Hatırlatmakta fayda var, kokpit içerisi Zinc Kromat ile değil Gunze 317 ile boyandı. Geç dönem F-84F içi öyleymiş. Belçikalı abilerin yalancısıyım. Renkler internette azıcık mesai istedi ama Allah var oldu gibi.

Kanat uçları, kuyruk dümeni ve burunda ki kırmızı-beyaz filo renkleri maskelenmek suretiyle yapıldı. Kitin toplanması sırasında stensiller ve milliyet amblemi-borda numaraları dışında sulu çıkartma kullanılmadı ve hiç bir hayvana zarar verilmedi çok şükür.

Kit bittikten sonra nette dolanırken Revell’in vermiş olduğu Belçika profili ile bazı BAF F-84F resimlerinin ufak farklılklar gösterdiğini gördüm. Revell iniş takımlarını metalik boyatırken, resimlerde PRU mavisi olduğunu gördüm. Ayrıca uçakların kanat altlarında İngiliz usulü borda numaralarının olduğunu gördüm ancak Revell bu harf ve numaraları vermemiş. Biraz kılanmakla beraber, Almanya’lı bir kit üreticisinin hele ki komşusunun uçağının profilinde böyle bir hata yapmayacağını ümit ettim. Kuvvetle ihtimal Revell uçakların ilk geldiği zamanlarda ki bir resmi referans almıştı. ; İnceledikçe gördüm ki, 197 Belçika F-84’leri mükerrer kere boyanmış, hatta en sonunda SEA renkleriyle maymun edilmişti. Hem incik cincik her stensili veren Revell neden önemli ayrıntıları atlasın ki?

Sonuç olarak; Hobbyboss’un 48 ölçekli F-84F kiti oldukça keyif veren ve parasını ziyadesiyle hak eden bir kit. Eminim ilerde kiti Türk renkleriyle yapmak isteyecek bir çok modelci, eski Monogram kiti yerine bu kiti tercih edecek ve güzel işler çıkartacaktır.

Şahsen ben sıkılmadan ikinci bir Hobbyboss F-84F’i alıp yapacağim nasipse; koltuğum ve sulu çıkartmalarım şimdiden hazır bile. Hem burnunda penguen resmi olan bir Luftwaffe F-84’üne kim hayır diyebilir ki?

Zafer Yılmaz © 2015

     
     

Kaynaklar:

1-www.belgianwings.be

2-http://en.wikipedia.org/wiki/Republic_F-84F_Thunderstreak

3-http://www.thunderstreaks.com/category/f-84f/belgian-f-84f/

 

Bu sayfadaki yazı ve fotografların tüm hakları  www.ozkanturker.com sitesine ve yazarına aittir. İzinsiz kullanılamaz.