GALERİ

www.ozkanturker.com


 

Anasayfa  Galeri Menü

Supermarine Spitfire Mk XVI
Hasegawa 1/48 (Aeroclub set)
Tolga Ülgür

   

Tarihçe:

II.Dünya Savaşı sırasında Spitfire ve diğer uçaklar için motor üreten Rolls Royce firmasının, RAF ın Mk 9 lar için talep ettiği çok sayıdaki Merlin  60 motor talebini karşılayamaması üzerine , ABD  deki  Packard firmasıyla 1943 yılında bir lisans anlaşması yapıldı. Bu anlaşma çerçevesinde üretilecek Packard 266 motorlarının  ithal edilerek Spitfire larda kullanılmasına karar verildi.

Ancak Packard firmasının aynı zamanda P-51Mustang ler için motor üretiyor oluşu ve o dönemde artan talep nedeniyle ,söz konusu Packard 266 motorlarının teslımatı 1944 yazına kadar  sarktı.

Packard ve Rolls Royce un farklı endüstri ölçümleri kullanması bu motorların birbirinin yerine geçişine engel teşkil edeceğinden RAF Packard motorlu Spitfire ları diğerlerinden  ayırmak için bu uçakları  Mk 16 olarak tanımladı.

Görünüm olarak Mk 9 lardan farksız olan ilk Mk 16 ların üretimi 1945 şubatından sonra “teardrop” kanopili olarak devam etti.Çoğunluğu “clipped E wing” olarak alçak irtifa görevleri için tasarlanan Mk 16 lar dan toplam 1054 adet üretildi. 

Modeli yapılan, 1945 nisan ayında Almanya Drope da 74 üncü filoya bağlı olarak görev yapmış olan  “4 DV” Kod ve TB 675  numaralı   uçaktır .                               

 Model:

Piyasada 1/48 ölçekte Spitfire  Mk 16  Ocidental ve ICM tarafından çıkarılmıştı. Ancak  gerek ICM gerekse Ocidental kitleri hakkında sahip olduğum  olumsuz fikirler  beni Mk 16 yı  daha kalitelı bir marka kullanarak yapmaya teşvik etti.

Hasegawa nın  Mk 9 modelinin bazı setler kullanılarak teardrop kanopili Mk 16 ya dönüştürülebileceğini  tespit ettikten sonra ,gerekli olan setleri temin etmeye başladım. Her ne kadar Hasegawa nın Mk IX unun burun kısmının 1,5 mm kadar kısa olduğu bazı çevrelerce tespit edilmiş olsa da bunu kafaya fazla takmadan devam etmeye karar verdim.

.Yapım:

 Bu modelde kullanılan ilave setleri sıralamak gerekirse:

  •  Aeroclub Mk 16 conversion set

  •  Ultracast  "E wing” silahlık kapakları

  •  Ultracast kokpit çıkış kapısı

  •  Eduard Mk 9 detay setinin bazı parçaları  ve RAF late style  kemer seti .

  •  Squadron Vakum kanopi

  •  Moskit egzost

 

Mk 9 u sonraki dönem Mk 16 yapabilmek için öncelikle gövdenin bubbletop kanopi versiyonuna çevrilmesi gerekli.Bunun için modelin planları ve çizimleri incelenerek gövdenin sırt kısmının nereden ve  ne kadar kesileceğinin tespiti yapıldı.Kesim işleminden sonra piyasada bulabildiğim tek Mk.16 conversion set i olan Aeroclub ın setini kullandım.Aslında bu set    Ocıdental ın  Mk 9 unu MK 16  ya çevirmek için tasarlanmış olsa da Hasegawa nın kitinde de sorunsuz işledi.Bu set teki işime yarayacak olan en önemli parça olan gövdenin sırt parçasını tesviye ederek çok da  zorlamadan  kesilmiş gövdenin üstüne yerleştirdim.Değişen kokpit alanı nedeniyle kitten çıkan klasik Mk9 kokpit parçalarının bir kısmı bubbletop  versiyonda kullanılmıyor..Kokpit içinde Eduard ın PE Mk 9 detay setinin bazı parçaları ile PE kemerleri ilave edıldı.

Gövde değişikliği nedeniyle gerekli hale gelen bazı  paneller scriber ile açıldıktan sonra kanatların montajına geçildi.Kanat montajında ,alt kanat arka kısmının gövdeyle birleşiminde Hasegawa dan beklenmeyecek seviye farklılıkları ile karşılaşılması üzüntü vericiydi..Bu olay kiti bir kenara fırlatarak birkaç hafta dokunmamaya kadar büyütüldü.Zamanla sakinleşerek tekrar tesviyeye dönüldü ve olabildiğince detayları muhafaza ederek makul bir hale getirilmeye çalışıldı

Kanatlarda çok önemli değişiklikler olmamakla beraber Mk 16 larda "C" yerine "E" tip kanatlar bulunduğundan kanat üzerindeki  silahlık bölümü kapakları (cannon bay cover) da Mk 9 kitinden cıkan C wing yerine Ultracast ın resin E wing kapakları ile değiştirildi.Bundan sonra Mk 9 larda mevcut olan  ancak MK 16 larda yer almayan kanatların dış kısımlarındaki 7,7 mm makinalı tüfek yuvaları kapatılarak tesviye edildi.Buna paralel olarak iptal edilen makinalı tüfeklerin mermi kovanlarının atıldığı kanat altındaki yuvaların kapatılarak iptal edilmesiyle düzeltme harekatı sona erdi.Son olarak yatay stabilizatörlerin gövdeye birleşim noktalarındaki seviye farklılıkları esefle karşılandıktan sonra zımpara ve macun marifetiyle ortadan kaldırılarak model boyaya hazır hale getirildi.

Boya olarak her zamanki gibi Gunze ve Tamiya akrilikleri kullanıldı.Decal olarak hem kutudan çıkanlar hem de Xtradecal ın kod numaraları kullanıldı.  Yağlı boya eskitme işlemlerinden sonra anten ve pitot tübünün yerleştirilmesi ile model bitirildi.Model başlangıcından bitimine kadar çeşitli nedenlerle uzunca bır süre  geçirdiğinden net bir yapım süresi vermek zor ,ancak tezgahta ya da tezgahın etrafında geçirdiği süre neredeyse 5-6 ayı bulmuştur.Yine de sonuç geçen süreye rağmen  benim için tatmin edici oldu.

Referanslar

1-       Model graphix  books: Aerodetail detail #27 : Spitfire Mk. VI- XVI

2-       SAM Publication :Supermarine Spitfire part 1 : Merlin Powered spitfire

3-       Squadron signal “spitfire in action”

 

Tolga Ülgür © 2005

 

Bu sayfadaki yazı ve fotografların tüm hakları  www.ozkanturker.com sitesine ve yazarına aittir. İzinsiz kullanılamaz.