GALERİ

www.ozkanturker.com


 

Anasayfa  Galeri Menü

Hawker Typhoon Mk.I Late
Hasegawa 1/48
Tolga Ülgür

 

Tarihçe

Hawker firması tarafından Spitfire ve Hurricane’lerin yerini almak üzere yüksek performanslı önleme uçağı olarak tasarlanan Hawker Typhoon  servise girişiyle birlikte ortaya çıkan bazı sorunlar nedeniyle RAF bünyesinde yer ve deniz hedeflerine karşı alçak irtifa saldırı uçağı olarak kullanılarak önemli başarılar elde etmiştir. Hawker Typhoon’un tasarımında yola iki ayrı proje ile çıkıldı. Bunlardan ilki “Typhoon” olarak adlandırılan Napier Sabre motoru ile takatlandırılmış “N type” idi. İkincisi ise “Tornado” adı verilen Rolls Royce Vulture motorunun kullanıldığı “R type” idi.

Tornado ilk uçuşunu 1939 Ekim ayında gerçekleştirdi. Typhoon ise başlangıçta ortaya çıkan motorla ilgili bazı sorunlar nedeniyle ilk uçuşunu ancak 1940 Şubat ayında yapabildi. Buna karşın Tornado projesi Vulture motorlarının üretim sorunları nedeniyle iptal edilmek zorunda kalınca , Hawker yola Typhoon ile devam etti.

Typhoon’un ilk versiyonları 1941 yılında servise alındı. Bunlarda “car door” olarak adlandırılan pilotun kokpite kabinin sağ tarafındaki kapıdan dahil olduğu kanopi tipi kullanılmıştı.Yeterli testler yapılmadan aceleyle servise alınan Typhoon’larda kullanım sırasında bazı sorunlar baş gösterdi . Bunlardan en önemlisi uçuş sırasında dizaynındaki sorun nedeniyle kuyruk kopmalarının yaşanmasıydı. Ayrıca zayıf kalan tırmanma ile yüksek irtifadaki performansı da sıkıntılara yolaçtı. Ancak o dönemde alçak irtifada FW 190’dan hızlı oluşu ve silah yükü kapasitesi nedeniyle kabul gördü.

1943 yılı başlarında üretilen Mk 1’lerin sonraki versiyonlarında  “Car door” kanopi yerini “tear drop” olarak da adlandırılan “bubble” kanopiye bıraktı. Ayrıca kuyruk bağlantısı gövdeyi dışarıdan çevreleyen 20 adet destekleyici plaka ile güçlendirildi. Buna ilaveten  daha güçlü olan 2260 Hp’lik SabreII sıvı soğutmalı motor yeni 4 palli pervane ile birlikte kullanıldı. Kanatlarda mevcut 4 adet 20 mm’lik Hispano Mk II  topu  ve taşıdığı silah yükü ile Hawker Typhoon özellikle demiryolu ve zırhlı araç konvoyları gibi yer hedeflerine  karşı alçak irtifa saldırılarında büyük başarılar elde etti. Savaş boyunca yaklaşık 3330 adet Hawker Typhoon üretildi.

Modeli yapılan uçak RAF’ın 181inci filosunda görev yapmış sw494 numaralı Typhoon Mk 1b dir.

Model:

Hasegawa Hawker Typhoon Mk 1’in hem eski(Car door canopy) hem de yeni versiyonunu piyasaya çıkardı. Bunu yaparken ekonomik beklentileri de ön planda tuttuğundan  olabildiğince aynı parçaları kullanarak her iki versiyonunda yapılması için gövdeyi parçalı tasarlamış. Aslında bu Hasegawa’nın zaman zaman uygulamaktan çekinmediği bir yöntem. Hal böyle olunca  kanopi bölgesindeki gövde birleşimi nedeniyle bir miktar tesviye bunalımı yaşanabilmekte. Bunun dışında yeni jenerasyon  üretim olduğundan kalıplar gayet düzgün ve parçalar pürüzsüz ; herhangi bir oturma sorunu bulunmamakta.

Hasegawa’nın Hawker  Typhoon’un her versiyonunu çıkardıktan sonra Typhoon’un rafine edilmiş hali diyebileceğimiz Hawker  Tempest için oralı olmamasını esefle karşıladığımı da burada belirtmeden geçmek istemiyorum açıkçası.

Yapım:

Bu model yapılalı yaklaşık 2 sene olduğu için üretim ile ilgili fazla detay ne yazık ki hatırlayamamaktayım. Aslında yazık falan da değil, zira yapımında öyle ahım şahım not edilecek bir önemli safha da yok, iki parçalı gövdenin dikkatli yapıştırılması ve buna rağmen yine de tesviye görmek durumunda kalması dışında.

Kokpitin içi  yapısı gereği model tamamlandıktan sonra pek fazla görünememekte. Bu nedenle genel olarak  kutudan çıkan parçalarla idare edilebilir . Ancak pilot koltuğunu beğenmediğim için bunun yerine “Ultracast” ın kendinden kemerli “typhoon/tempest resin koltuğunu” (# 48072) kullandım.

Bir miktar zımpara ve de macun tükettikten sonra (çok da değil aslında,ya da hafıza filtremin öteki tarafında kaldığından hatırlamıyor da olabilirim) boyamaya geçtim. Klasik RAF  renkleri olan üst yüzeylere “Ocean grey/ RAF  Dark green”  alt yüzeye ise “Medium sea grey” uygulandı.Ocean grey için Tamiya diğerleri için ise Gunze Sangyo akriliklerinden faydalanma cihetine gittim.

O zamanki modelcilik tecrübemle paralel olarak panel içlerinin soldurulmasına kalkışmadan sadece yağlı boya eskitme uygulaması ile modeli bitirmişim.

Bu nedenle önümüzdeki dönem Thypoon un “car door” eski tip  kanopi versiyonunu da yapma niyetimi korumaktayım.

Referanslar:

-          Typhoon /  Tempest in action :  Squadron Signal

-          Aircraft of WWII : Aerospace Publication -  Stewart Wilson

-          Aircraft of World War II : MBI  Publishing – Mike Sharpe.

 Tolga Ülgür © 2005

 

Bu sayfadaki yazı ve fotografların tüm hakları  www.ozkanturker.com sitesine ve yazarına aittir. İzinsiz kullanılamaz.