|
Anasayfa Galeri Menü |
Fairey Swordfish |
Tamiya 1/48 |
Özkan Türker |
Çift kanatlı mı? Yok abi hiç işim olmaz öyle pırpırlarla... Evet bir çok uçak modelcisi için iki kanatlı uçak modelleri stres kaynağıdır. Genelde oturmayan kanat ve dikme parçaları ,bir yığın karmaşık tel bol renkli kamuflaj paternleri v.s . Yani yapılmazsa modeli ortaya çıkarmayan bir yığın detay. Aslında haksız da sayılmazlar. Geçen aylarda bir parmak boyundaki Albatros avcısını montaj aşamasında sinirlerime hakim olamayarak toparlanamayacak bir hale getirdim . Bir anlık beceriksizlik ile iki aylık çalışma tamir edilemeyecek hale gelebiliyor. Neyse dönelim çift kanatlı modelimize... Metal iskeleti üzerine bez kaplamalı Fairey Sworfish , 2. Dünya Savaşı başladığında artık çoktan emekli olmuş gözüyle bakılan eski bir uçaktı. Ancak bu uçaklardan oluşan bir filonun saldırısı ile Alman Donanmasının yüzen kalesi Bismark, Atlantik Denizi'nin derinliklerine gömüldü. Sworfish uçaklarını meşhur eden de başta bu büyük zaferi olmak üzere giriştiği diğer görevler olmuştur.
Uzun yıllar önce Matchbox ve Airfix'in 1/72 ölçekli modellerinin haricinde Smer'in 1/50 modeli vardı. Polonya'daki modelci bir arkadaştan bu modeli temin etmiştim. Ancak kit oldukça zayıf detaylı ve yapımı zor olduğu için vazgeçmiştim. Tamiya birkaç yıl önce oldukça radikal bir kararla bu çift kanatlı İngiliz uçağını çıkartacağını anons ederek birçok modelciyi hem şaşırttı hem de sevindirdi. Tamiya kalitesiyle bu modeli yapabilmek çift kanatlı stresini tamamen silerek tam bir "tedavi" oldu diyebilirim.
Tamiya'nın Sworfish modeli kalın ve iri bir kutu içinde gri plastikten mamul birçok çerçeveden oluşuyor. Kit kalitesi konusunda söylenecek bir şey yok. Modelin montajı sırasında macun hiç kullanılmadı. Zımparayı ise birleşim yerlerinde hafifçe dolaştırmak yetti diyebilirim. Kit birçok küçük montaj aşamalarından sonra ortaya çıkıyor . Bu aşamalar sırasında boyanacak bir çok parça var. Modelin genel boyaması üç renkten oluşuyor. Uçağın çift kanatlı oluşu nedeniyle kanatları ayrı olarak boyayıp daha sonra montaj yapmaya karar verdim. Aksi durumlarda kanat altı,üstü derken birçok yere boya sıçrayıp uğraştırıyor. Modelin iç kısımlarını hızlı bir şekilde toparlayıp gövdeyi kapattım. Kanat alt ve üst parçalarını da kendi aralarında yapıştırdıktan sonra bir anda boyama aşamasına geliverdim. Boyama aşamasında kutu kapağı ve içindeki boyama planını ve seçtiğiniz uçağı dikkatli inceleyin. Gördüğüm kadarı ile Tamiya burada olayı biraz karıştırmış. Doğru paterni ancak boyama planını tersten bakarak çizebildim. Boya olarak verilen numaralara bakarak Gunze Sangyo'da uygun renkleri buldum . Alt yüzeyleri H74 (Sky), üst yüzeyleri ise H75(Dark Sea Grey) ve H48 (Field Grey) ile boyadım.
Ana parçaları boyadıktan sonra uçağın montajını tamamladım. Birçok çift kanatlı uçakta karşılaştığım kanat dikmelerinin karşılama sorunu bu modelde olmadı . Akıllıca tasarlanmış parça birleşimi ile gövde ve kanatlar düzgün ve simetrik olarak tamamlandı. Montaj sonrasında çıkartmalar da sorunsuz bir şekilde yerlerine yerleşti. Çift kanat olur da gergi telleri olmaz mı? Elbette olur. Ancak Tamiya ürettiği metal gergi tellerini ayrıca satmayı uygun bulmuş. Burada tercih modelcinin keyfine kalmış. Ben bu metal seti almadan yapmayı tercih ettim. Zira bu metal set ülkemizde yok ancak yurtdışından getirmek gerekiyor ki o da neredeyse kit fiyatına gelecek.Gergi tellerini (aslında kanat gergileri tel değil çelik şeritlerden oluşuyor) 0.3mm kalınlığındaki plastik levhadan kestiğim 0.5mm kalınlığındaki şeritlerden yaptım. Kanat dikmeleri arasındaki gergi telleri,kumanda telleri ve antel telini ise çok ince misina kullanarak yaptım. Bu telleri yapıştırırken japon yapıştırıcı ve bunun anında donmasını sağlayan aktivatör kullandım. Gövde altındaki torpido ve kanat altındaki diğer mühimmatları da sorunsuz şekilde yerleştirdim. Modelin genelinde kamuflaj renklerinin açık ve koyu tonlarını kullanarak yaptığım gölgelendirmenin ardından yağlı boya ile eskitmeler yaptım. Model üzerindeki bütün işlemler tamamlanınca yine Gunze Sangyo mat vernik (H20) ile matlaştırdım. Çift kanatlı uçakları seviyorsanız ve sorunsuz bir model yapmak isterseniz Tamiya Sworfish 'i tavsiye ederim. Modelin kamuflaj boyama seçeneğinin yanında düz metalik boyalı tipi de var. Ayrıca Tamiya bu uçağın flatörlü (deniz uçağı) versiyonunu da çıkardı. İyi modeller Özkan Türker © 2003
|
Bu sayfadaki yazı ve fotografların tüm hakları www.ozkanturker.com sitesine ve yazarına aittir. İzinsiz kullanılamaz. |