GALERİ

www.ozkanturker.com


 

Anasayfa  Galeri Menü

SPITFIRE Mk IIa
TAMIYA 1/48
TOLGA ÜLGÜR
 

 

 

 

Evin Dahiliye Nazırı’nın yeni sıkılmış bibergazı kokan tehditleri karşısında, mahzende pinekleye pinekleye uzun vadeli yatırım uykusuna yatmış kimi Tamiya kitlerinin tozunu almaya çalışırken buluverdim kendimi. Bu metazorik bahar temizliği esnasında “Spitfire Mk1” lerden biri elime takıldı. Hızlıca oluşan bir alıkoyma isteği eşliğinde kutuyu uzattım mübaşire. Mübaşir tezgaha doğru gelenekselcene bağırındı ama ne dediği yine anlaşılamadı.

Spitfire seçme sebebi, evvel zaman kalbur saman içerisindeyken portföye girmiş bulunan Aeromaster çıkartma setindeki kimi profiller olmasın sakın? Sanki tam isabet…Bravo ben. Zira kendi kendime verilmiş bir MkII yapma sözünü hatırlamaktayım gayet net olarak. O halde ne diye duruyoruz yola devam ediverelim.  

 

 

Modeli yapılan MkIIa, RAF’ın Hawkinge’de yerleşik olan “421 Flight” grubunun Filo komutanı Charles Greene tarafından kullanılmış. RAF Hawkinge, Britanya’nın Fransa’ya en yakın bölgesi olan güney kıyısındaki Kent yakınlarında yerleşik bir üs / istasyon olarak tanımlanabilmekte. Sanal alemden ve elimdeki muhtelif haritalardan kontrol ettim. Hakikaten de malum coğrafyanın Fransa’ya doğru uzanmak ister bir hali var. Lakin “Manş” araya girmiş bir kere, buna izin vermiyor.

 

 

Bahsi geçen “No 421 Flight” Britanya Savaşı’nın sonlarına doğru kurulmuş ve 1940 kasım ayında Hawkinge’ye transfer olmuş. 1941 Ocak ayında ise 91 nci filo olarak adı değiştirilmiş. Bu özel birlik sanal alem malumatlarına gore 6 adet Spitfire MkIIa dan oluşmaktaymış ve görevleri yaklaşan düşman unsurlarını izlemek ve rapor etmek imiş.

 

 

Yapım her zaman ki ritüelimiz kokpit / pilot mahalli şenlikleriyle başlıyor. RAF’ın meşhur kokpit yeşiline boyanan kokpit parçaları yerlerine yerleştiriliyor. Gösterge paneli ücreti mukabili Eduard’tan temin edilmiş durumda. Erken dönem Koltuk ise Ultracast amblemini taşımakta. Kokpite son ilave ise Cutting Edge’in GM2 nişangahı oldu.

Gövdenin ve kanatların biraraya gelmesinde herhangibir sıkıntı yok. Zaten pek iyi bilinen bir şey bu. Tutanağa geçsin diye yazdım diyelim ve geçelim.

 

 

Baz model olarak kullanılan Tamiya’nın Mk.I kitini Mk.IIa’ ya dönüştürmek için Ultracast’ın -Rotol 3 blades propeller” and “Blunt spinner”  #48113- setinden faydalandım.

Spitfire’ın bu iki versiyonu arasındaki dış görünüm farklılığı, pervane abağı ve pallerinden ibaret. Çoğu Mk.I den (*) farklı olarak olarak Mk.II de küt pervane abağı ile birlikte “3 palli Rotol pervane” kullanılmış. Ayrıca sağ taraftaki motor kaportasının üzerinde yeralan “Coffman starter” çıkıntısı da bir diğer farklılık olarak tanımlanabilir.

 

 

Üretim hattı Castle Bromwich’de kurulan ve 1940 yazında uçmaya başlayan MkII leri ilk kullanan birlik ise Digby’de konuşlanmış olan 611 nci filo olmuş. Britanya Savaşında yer alan MkI ve MkII ler 1941 yılında yerlerini MkV lere bırakmışlar. Başlangıçta 1,000 adetlik kontrat yapılmasına karşın 750 si MkIIa olmak üzere toplam 920 adet Spitfire Mk.II üretilmiş. Bilahare kalan 80 adetin ise MkV olarak alınması kararlaştırılmış.

 

Spitfire Mk.II’de selefi Mk.I dekinden 120 hp daha fazla güç üreten farklı bir motor kullanılmıştı. Yaklaşık 1175 hp lik Merlin12 motoruyla takatlandırılan Mk.II 357 mil/saat hıza ulaşabilmekteydi.  Mk.IIa ların silah gücü ise her bir kanadındaki 4 er adet ,303 Browning makinalıdan ibaret idi.

 

 

Kolayca ve güzelce toplandığı bir sır olmayan Tamiya’nın Spitfire’ında kokpit dışında da bazı iyileştirme çalışmaları uygulandı. Bunlar nelerdi diye bakarsak:

-           Ultracast #48214 tutma çubuğu olmayan erken dönem kokpit kapısı

-           Ultracast #48040 Spitfire MkI egzost

-           Ultracast  Yatay dengeleyiciler.

Yazının başlarında sözü edilen dekal seti ise  “Aeromaster Battle of Britain Part 2” # 48680

 

 

Boyama işlemleri tamamen Gunze akrilikleri ile yapıldı.  Kullanılan renkler alt yüzeyler için “Sky duck egg green” , üst yüzeylerde ise “RAF Dark earth” ile “Dark green” olarak kayıtlara geçirilebilir.

Anten telini çekmeden once bir miktar yağ kaçağı / sızıntısı uyguladım. Akabinde mat vernik yiyerek nihayetlendi. Artık camlı ama ahşap dolap içerisindeki yerini almaya hazır durumda.

Acaba bu çerezlerden birkaç tane daha yapsam mı?

 

Hayırlı Modeller

Tolga ÜLGÜR

Aralık 2012

 

 

*: 1937 yılında kurulan Rotol Aircrews Ltd adlı müesssesenin ürettiği birçok ürün havacılık endüstrisinde kullanılmış. Müessesenin ürettiği Rotol pervaneleri ilk olarak 1939 yılında Spitfire larda kullanılmaya başlanmış. Bunlardan 122 adedi MkI lerde, 193 adedi ise MkII lerde kullanılmış. 

 

 

 

     
     
     
     
     
     

 

Bu sayfadaki yazı ve fotografların tüm hakları  www.ozkanturker.com sitesine ve yazarına aittir. İzinsiz kullanılamaz.