GALERİ

www.ozkanturker.com


 

Anasayfa  Galeri Menü

Kyushu J7W2 Shinden
Hasegawa 1/48
Özkan Türker
 

Tarihçe :

İkinci Dünya Savaşı'nın uzatmalarının oynanmaya başladığı yarıda Japon Donanması yeni bir av önleme uçağı tasarımı için Kyushu firmasına onay verdi. Projenin başındaki kişi daha önce benzer başarılı prototipleri ile Donanmayı etkilemiş olan Masayoshi Tsuruno idi. Tsuruno'nun yeni tasarımına Shinden (Muhteşem Şimşek) adı verildi. Canard türü bir yapıya sahip bu uçak bilinen tasarımdan oldukça uzaktı. Kanat önünde yer alan yükseliş dümeni yüksek manevra kabiliyeti sağlıyordu. Ayrıca gövde arkasına yerleştirilmiş bulunan motor sayesinde gövde önünde dört adet 30mm lik top yerleştirilerek yüksek atış ve isabet başarısı yakalanmıştı.

Tsuruno'nun tasarımı hemen hayata geçirildi ve iki prototip uçak hazırlandı. Kendisinin kullandığı ilk prototip bazı problemlere rağmen toplam 45 dakikalık başarılı üç uçuş gerçekleştirdi. Ancak 3, 6 ve 8 Ağustos 1945  tarihlerinde gerçekleşen bu uçuşlar projenin hayata geçirilmesi için yeterli olamadı. Japonya üzerinde 6 ve 9 Ağustos'ta patlayan iki atom bombası ile savaş sona erdirilince proje de durmuş oldu. Prototiplerden birisi  Amerikalılar tarafından sağlam olarak ele geçirilip Amerika'ya götürüldü. Shinden, NASA Garber Facility'de korunmaktadır.

 

 

Kit:

Hasegawa'nın 80'li yıllarda ürettiğini tahmin ettiğim  model dışa detay fakat temiz bir kalıba sahip. Firma bu modeli farklı zamanlarda yeni kutulama ile piyasaya sürmüş. Kalıp olarak eski teknoloji üretim gibi görünse de de detay ve parça kalitesi olarak tatmin edici özelliklere sahip.

Elimizdeki kutu ise Shinden için öngörülen ancak hiçbir zaman yapılmayan jet motorlu versiyonun içeren tipini yapabilmek için çıkan şekli.Kutu içinde çıkan pervaneli modele ilave olarak resin döküm hava girişi ve jet çıkışı ilave edilmiş. Çıkartma seti ise fantezi olarak verilmiş Japon ve Luftwaffe tiplerini içeriyor.

Yapım :

Kutu içinde çıkan çıkartmalar bu uçağın fantastik bir hikaye ile tamamlanması yönünde bir fikir verdiğinden modeli pervaneli şekli ile yapmaya karar verdim. Hikaye bu ya Amerikalı bir şekilde mantarı gösteremediğinden savaş birazcık daha uzamış ve Shinden seri üretime girip B-29'larla tanışmış. Ancak jet motoru henüz istenen verimi gösteremediğinden üretim 2130 beygirlik Mitsubishi Ha-43'ün çevirdiği altı palli pervaneli model ile devam etmiş. Hikayesi bu olsa da olmasa da...

Modelin toparlanmasında herhangi bir sorun görülmedi diyeceğim. Klasik kokpit toparlama operasyonun ardından gövde kapatıldı ve kanat yerine oturtuldu. Dışa detay panel çizgilerinin tesviye aşamasında silinen kısımları tekrar çizildi. Kalıptaki ufak tefek bozulmalardan oluşan çapaklanmalar da bu aşamada küçük zımpara darbeleri ile bertaraf edildi.

Yapısı sebebiyle normal şartlarda model üç ayağının üstünde duramayacak kadar dengesiz . Bu sebeple ön kısma mutlaka ağırlık ilave yapılması gerekiyor. Bir miktar av saçması burun kısmındaki boşluğa beş dakikalık epoksi yapıştırıcı ile sabitlenerek silah bölümünün kaportası da yerine oturtuldu.

Modelin boyanmasında Tamiya ve Gunze Sangyo akrilik boyalar ile başlandı. Savaş görevi gören diğer Japon uçaklarının hallerini de göz önüne alarak tek tonlu bir sonuç olmaması için farklı renkler ve tonlar kullanarak modeli boyadım. Daha sonra yapılacak yağlı boya silme işlemi için tonları biraz açık tutmakta fayda olduğunu düşünüyorum...

Boyama işleminin sonlanmasından sonra atılan parlak vernik ve çıkartmaların yapıştırılması işlemi tamamlandı. Kutudan çıkan çıkartmalar ile fantastish  Shinden ortaya çıktı.

Boya-vernik aşamasında geçici olarak tutturduğum iniş takımlarının sabitlenmesi ciddi sorun oluşturdu. Oldukça uzun ve zayıf iniş takılarının öne açılı duruş şeklinde sağlam durma kabiliyeti biraz zayıf. Model her an bir tarafa yıkılacak gibi duruyor. Doğru konumda yapışmasını sağlayacak birtakım aparat ibişliklerini takiben yapıştırdığım iniş takım kapakları dikmeler üzerindeki bu yükü bir miktar azaltmaya yardımcı oldu.

Modelin son kat parlak verniğini takiben çok açık bir yeşille kirletilmiş mat vernik atarak biraz daha soldurdum. Boya döküntüleri için metal renkli kalem kullandım. Kanopi camı açık pozisyonda oturmayacak kadar kalın olduğundan camı kapalı olarak yapmak zorunda kaldım. Geriye kalan seyrüsefer lambalarının boyanması ve sentetik peruktan anten telinin gerilmesi ile modeli tamamlamış oldum.

İyi modeller

Özkan Türker © Nisan 2011

Bu sayfadaki yazı ve fotografların tüm hakları  www.ozkanturker.com sitesine ve yazarına aittir. İzinsiz kullanılamaz.