GALERİ

www.ozkanturker.com


 

Anasayfa  Galeri Menü

 P-51B Mustang “Shangri La”
 Tamiya   1/48
 Tolga Ülgür
 

 

Müptezelleşme günden güne yayılmakta sahneye, taşmakta sakınca görmeyen  foseptik misali. Kokusu da cabası. Doktora sordum; Bu topraklardan neden hiç filozof çıkmaz diye.

Yöremizin yerlisi yığınların bilgilenme ve sorgulamaya ihtiyaç duyacağına  bir şeylere inanmaya ihtiyaç duymasından mıdır ? O yüzden midir acaba ortalıkta sikindirik “Tanzimat münevverleri”nin cirit atması, “yanıldık ey halkım zırlanmalarıyla”. Artık memleketin ritüelleri de bozulmuş birader.

Doktor, “Boşver, sarma bunlara , sonra semptomların azacak yine. Sen en iyisi Tamiya’ya yeniden başla, Thunderbolt olması da şart değil diye kestirip attı aceleyle seminerine yetişmeye niyetlenirken. Nasıl bir şeyin arifesindeyiz biz?

“Gerçekler şiir gibidir. Çoğu insan bundan nefret eder” demişti birisi. Yada birileri. 

Fazla sorgulayıcı olmadan doktor tavsiyesini yerine mi getirmeli? Raftan bir Tamiya alıp rehabilitasyona mı başlamalı?

Tercihim Aziz Tamiya'nın P-51B modeli oldu. Ne zamandır meşhur abi “Don Gentile” nin tayyaresini yapayım diyordum. Kısmet bugüne “tanjant” etmiş. Başlasak mı??

 Model hakkında artık herhangi bir kelamda bulunmuyorum. Bilen biliyor. Bilmeyenler öğrenme yollarında.. Basit ama güzel. Geçinip gidiliyor.

 Geleneksel kokpit şenlikleri ile başlıyoruz yine

Kokpit tabanına ufak bir modifikasyon gerekli. Tamiya, B modelinden önceki Mustang'lerdeki gibi kokpit zeminini metal yüzey olarak üretmiş. Ammavelakin P-51'in B ve D modellerinde bu zeminin üzerinde gelenekselleşmiş ahşap bir levha bulunmakta.

Bir düzeltme icap ediyor. Bunun için plastik levhadan bir parça kestim. Kahve tonuna boyayarak biraz da ahşap efekti vermeye çalıştıktan sonra yerine oturttum.

 Kokpit içerisinde güzelleştirme çabaları devam etti. Alışıldığı gibi yine Eduard’ın gösterge paneli kullanıldı. İlaveten Ultracast’ın rezin P-51B koltuğu da kokpit içerisine dahil edildi.

Gövde parçalarının kolayca kapatılması, ardından kanatların takılması süreçlerinde kayda değer gelişmeler yaşanmıyor. Kısaca sorunsuz. Modelde daha once yapmış olduğum Tamiya Mustang lerinde olduğu gibi bazı yan sanayi ürünlerine müracaat ettim.

Ultracast rezin flapları

Ultracast rezin egzostları

Ultracast rezin abak ve pervane seti

Barracudacast Hexagonal desenli tekerler

 Boyama Gunze Sangyo'nun akrilikleri ile yapıldı. Üst yüzeyler Olive drab, alt yüzeyler ise Neutral grey renklerine boyandı.

 Don Gentile'nin Shangri La'sı için çok uzun yıllar önce edindiğim Superscale'in 48 821 nolu dekal setini kullandım. Aşırı yaşlı olmasına rağmen sorunsuzca uygulandı.

Kanat firar kenarındaki iniş lambası için kutudan çıkan sevimsiz parça yerine Resicast’ın lenslerinden birini kullandım. Böylesi çok daha iyi.

Elimdeki referans resimlere bakarak ana iniş takımı kapaklarını kapalı bıraktım, flaplar inik olmasına ragmen . ( Genellikle resimlerden gördüğümüz motor stop ettikten sonra düşen basınç ile flaplar ve iniş takım kapakları aşağı doğru sarkıyorlar. )

 Gerekli eskitme işlemlerine maruz bırakıldıktan sonra mat vernik uygulamasını müteakip anten telinin de gerilmesiyle model bitirildi. Bitirmeden önce, Tamiya Efendi neden 1/32 ölçekte Mustang'in B modelini çıkarmadı diye de soralım istiyorum.

İyi Modeller

Tolga ÜLGÜR © Ocak 2016

     
     
     
     
Bu sayfadaki yazı ve fotografların tüm hakları  www.ozkanturker.com sitesine ve yazarına aittir. İzinsiz kullanılamaz.