GALERİ

www.ozkanturker.com


 

Anasayfa  Galeri Menü


  P-51B Mustang

  Trumpeter 1/32

  Tolga Ülgür

 

 

 

Soru sorarak başlamak en iyisi . Mecbur muydum buna bulaşmaya? Pek sanmıyorum. Hafızam bana oyun oynamıyor ise 2008 yılı gibi piyasaya çıktığında nasıl bir şey olduğu konusunda az çok fikir sahibi olmuş ve birkaç yıl öncesine kadar da bundan uzak kalmayı başarmıştım. O zaman neden satın aldım? Haklı soru. Ama orası da net değil. Akıl dolu sorulara aynı dolulukta cevap veremiyorum !!!

Uzun bir süredir Sevgili Tamiya’nın yaşlandıkça güzelleşen 1/48 ölçek P-51 Mustang leriyle gayet güzel oyalandım. Bunlarla zaman geçirmek hoşuma gitse de yaşlanan bünye hafiften 1/32 mikyas ister oldu. Konjonktür mü değişti yoksa yaşlanan bünye kendi konjonktürünü mü yarattı bilemem ve fakat bu isteğe karşı koymak faydasız.

Direndikçe  gerilla tipi isteri atakları cereyan eder oldu. Krizin nerede geleceği belli olmuyor. Bu krizlerden birinde, bir öğle vakti kendimi Trompetçi nin kitini satın almış olarak buldum. Akabinde hissedilen ise uyuşturucu bağımlılarınınkine benzer kekremsi bir pişmanlık.

Akşam eve gidince kutuyu açıp incelemek çok da işe yaramadı. Gaz buharlaştı, azota karışıp izini kaybettirdi. Kutu uzunca bir süre ışıksız ve az rutubetli bir ortamda beklemeye başladı. Birkaç yıl böyle geçti, taa ki kutunun boyutları sorun edilmeye başlayana kadar. Yer sorununu bahane ederek gaz koluna abandım. Ve ateşleme başarılı olunca kite başlamaya karar vermem kolay oldu.

Trompetçinin P-51B Mustang kiti her trompetçi gibi muhtelif hatalar barındırmak üzere tasarlanmış ve bundan zevk alan bir yapıda. Ben bu sarı benizlileri anlamıyorum. Bu kadar iyi bilinen ve daha önce birçok örneği üretilmiş bir tayyareyi neden bu kadar sorunlu yaparlar? Belki de özellikle yapıyorlar. Yoksa gizli bir ajandaları mı var ?

Modeli kutudan çıkan günahlarıyla yapmaya katlanabilen modelciler olabilir. Ama ben bu günahların bir kısmının temizlenmesinin iyi olacağını düşünenlerdenim.

Kitin başlıca sıkıntılarını sıralayıp yapıma geçmek en iyisi.

İlk göze çarpan abartılı perçin detayı tüm gövde ve kanatları sarmış durumda. Bu konuda çaba göstermeyi faydasız bularak olduğu haliyle devam etme kararı aldım. Umarım pişman olmam.

İniş takım yuvası ve kapakları problemli görünüyorlar. B ve D modeli karışımı gibi. Gayet salak bir melez hali.

 

Gövdede bazı şekilsel sıkıntılar da mevcut. Egzost kısmı, kanat altında radyatörün bulunduğu kaportanın eğimi ve kokpit arkasında ense olarak tanımlayabileceğim sağ ve sol küçük camların arasında kalan bölgenin çok kalın oluşu bu sıkıntıların arasında sayılabilir.

Kanat altında kovan yuvaları bulunmuyor

Kanatlardaki navigasyon ışıkları hatalı olarak ( D modeli gibi ) yapılmış.

Kokpit detayı 1/32 ölçek için oldukça zayıf ve boktan.

 

Bunun dışında sıkıntılar da olabilir ama ben daha fazla tespit etmek istemedim.

 

Kokpit için Aires’in setini kullandım. Kokpite can verdi diyebilirim. Oldukça iyi iş görmekte ve sorunsuz yerleşmekte. Ve fakat yapıma başladığım dönemde bilgisayarımın göçmesi nedeniyle çekmiş olduğum bazı kokpit yapım resimleri kayboldular. Mevcut olanlarla idare etmeliyiz.

Gövdede beni en çok rahatsız eden kısım egzost yuvası oldu. Egzost bölgesi için verilen aralık fazla yüksek tutulmuş. Bu boşluğun daha dar olması gerekiyor. Ayrıca arkadan öne doğru akış açısı da hatalı.

Başlangıçta Quickboost’un rezin egzost seti ile idare ederim sanmıştım. Fakat rezin parçada da bazı sorunlar var.Üfürükçünün kitindeki arıza ile birleşince ortaya gayet salak bir görüntü çıkacağını anlayınca vazgeçtim bundan.

Aslında bu egzost kısmındaki problemi gövdeyi kapatmadan fark etseydim farklı bir yol izleyecektim. ( Hormonlu aralığı içeriden destekleyerek daraltmak ve akış açısını düzeltmek gibi.) Bu durumda bu bölgeye istediğim gibi müdahale edemediğimden palyetif çözümler üretmeye çalıştım.

Quickboost'un egzost uçlarını tek tek keserek kitten çıkan parçaya daha sonra yerleştirmeye karar vererek bu bölgeden ayrıldım.

 

Gövdedeki diğer sıkıntılara müdahale şansım yok. Olduğu haliyle kabul edip devam etmek durumundayım.

Kanat kısmında büyük operasyon var.

İlk olarak verilmemiş olan makineli tüfek kovan tahliye deliklerini keserek açtım. Ardından asıl problemli bölge olan iniş takım yuvasına yöneldim. Burada Aires'in rezin setini kullandım.

Bir miktar “cerrrahi” müdahale şart. Üst kanatlardaki iniş takım yuvasına ait kısımlar kesici ve törpüleyici aletler ile yok edildi. Aires’in blok iniş takım yuvası parçası yerleştirildi.

 

Kanatlar gövdeye yapıştırılıp gerekli tesviyeler yapıldıktan sonra sıra boyamaya geldi doğal olarak .

Yapıma başlamadan önce modeli hangi tayyare olarak bitireceğimi tespit etmiştim. Meşhur “Ding Hao”. Bu Mustang 1944 başlarında İngiltere Boxted Essex de konuşlanmış olan 356 ncı Avcı Filosundan James Howard tarafından kullanılmış. Howard'ın tayyaresinde daha önce bulunduğu AVG operasyonlarından kalma zafer işaretleri de mevcut.

Okuduğum kaynaklarda Ding Hao'nun Çince de “çok iyi” ya da “bir numara” anlamına geldiği yazmakta.

Trompetçinin kutusundan Ding Hao için ıslak çıkartma çıkmakta ancak bunların kalite ve boyutlarını beğenmediğimden Zotz Decal'in setini tercih ettim.

Yine Gunze akriliklerini kullandım. Üst yüzeyler “Olive drab” alt yüzeyler de “Neutral Grey” rengine boyandılar.

Pervane ve abak Quickboost’un rezin seti ile değiştirildi. Bu hali çok çok daha iyi.

Berbat görünümlü vinil trompetçi tekerleri yerine Barracudacast’ın leziz tekerleklerini kullandım.

Trompetçi P-51B mi yoksa D mi yapacağına bir süre karar verememiş olmalı ki kanatlarda yer alan navigasyon ışıkları hatalı tasarlanmışlar. Bu ışıkları modelin kanat uçlarına yerleştirmişler ki bu P-51D'lere özgü bir durum.

P-51B Mustang de kanatların hem üst hem de altında birer ışık bulunmaktaydı Bu nedenle kanat uçlarına gereken tesviye yapılarak yedek kutusundan bulduğum parçalar ile bu ışıkları hallettim.

Kanat firar kenarında yer alan iniş ışığı için ise Resicast’ın lensini kullandım.

Islak çıkartmaların yerleştirilmesi, gerekli eskitme işlemlerinin tamamlanması, mat verniğin uygulanması ve diğer ıvır kıvır detayların takılmasıyla model bitirildi.

Bunca zamandır neden eli yüzü düzgün bir P-51B üretilmediğini sormak abesle iştigal midir bilemem. Ama Tamiya nın bu kadar yaklaşmış iken bu konuyu pas geçmesini ise esefle karşıladığımı ilave etmeden de noktayı koymak istemiyorum. Nokta.

İyi modeler

Tolga ÜLGÜR

Aralık sonu 2016

 

Bu sayfadaki yazı ve fotografların tüm hakları  www.ozkanturker.com sitesine ve yazarına aittir. İzinsiz kullanılamaz.