|
Anasayfa Galeri Menü |
Republic P-47 D27 Thunderbolt |
Tamiya 1/48 |
Tolga Ülgür |
|
Tarihçe: P-47 D'lerde tasarım değişikliği ile birlikte uygulama bulan “ Bubble “ kanopi ilk kez Farmingdale üretimi D25 RE'ler ile Evansville üretimi D26 RA'larda 1943 yılı sonundan itibaren kullanılmaya başlandı. Bu iki versiyonun sahip oldukları pervaneler dışında birbirinden farkı yoktu. D25'lerde Hamilton standart , D26'larda ise Curtiss Electric kullanılmıştı. Yeni tasarımda kullanılan bubble kanopi İngiliz Hawker Typhoon'lardaki gibi elektrik gücüyle çalışmaktaydı . Gövdenin kesilerek düzleştirilen arka kısmından başka ön cam da yenilenmişti. Bu değişiklik ile birlikte yakıt kapasitesi 305 den 370 galona yükseldi. D25'lerden 385 adet D26'lardan ise 250 adet üretildi. Sonraki versiyon D27 RE’ler den Farmingdale’de toplam 617 adet üretildi. Bu, Hamilton Standard pervane kullanılan son P-47 oldu. Önceki versiyon D25'den farkı ise 130 hp lik ekstra güce sahip oluşuydu. D28 RE ve RA’lar Farmingdale ve Evansville de toplam 1778 adet üretildiler. Görünüm olarak da birbirinden farksız olan D28 RE ve RA’lar da C542S Curtiss Electric pervane ortak olarak kullanıldı. D30 RE/ RA lar adet olarak en fazla üretilen P-47D oldular (Toplam 2600 adet). Bu versiyonda kokpit tabanı önceki modellerdekinin aksine düz bir zemine sahipti.Ayrıca hızlı dalışlarda stabiliteyi artırmak için her iki kanadın altına “compressibility” flapları ilave edildiler. D40 RA serisi 665 adet olarak Evansville’de üretildiler. Farmingdale ise, yeni “M” modeli ile ilgilenmekteydi. D40 Thunderbolt’un son D modeli oldu. Bubbletop gövdenin kullanılmasıyla kaybedilen yanal (lateral) stabiliteyi sağlamak için D40’lar da yön dümeni’nin ön kısmı gövdeye doğru parça ilave edilerek uzatıldı (dorsal fin) . Daha sonra, bu uygulama önceki versiyonlara da yansıtıldı . Modeli yapılan uçak 1945 ilkbaharında İtalya Pisa'daki 12nd AF 350th FG 348th FS'e ait Teğmen Raymond L.Knight'ın uçurduğu “Oh Jonhnnie “ isimli P-47D 27 RE . Teğmen Knight 24 ve 25 Nisan tarihlerinde peş peşe Kuzey İtalya'da Alman askeri hava alanlarına yaptığı alçak irtifa saldırılarında 20 den fazla Alman uçağını yerdeyken imha etmiş, ancak uçaksavar ateşi ile isabet alıp, geri dönmeye çalışırken düşerek hayatını kaybetmiştir. Kendisine bu nedenle Onur madalyası verilmiştir. Teğmen Knight İkinci Dünya Savaşı'nda Avrupa arenasında Kongre Şeref madalyası alan tek P-47 pilotuydu .
Model: Daha önceleri Razorback versiyonunu yeterince övmüş olduğum Tamiya’nın “Bubbletop” versiyonu da öncekinden farksız. Sadece gövdenin arka üst kısmı çoklu parça sistemi ile tasarlandığından bu bölümde yapıştırma işlemlerinde dikkatli olmakta fayda var aksi halde hak edilmemiş zımpara işlemleri zorunlu olabilir (Neyse ki başıma gelmedi). Bu çoklu parçalı tasarımdan ileride D30 D40 ve hatta N modellerinin de çıkarılabileceğini anlıyoruz. Model D25’i baz almış olmasına rağmen kitten çıkan geniş pervane seçeneği ile D28 e kadar tüm versiyonlar müdahalesiz yapılabilir. D30 ve D40 versiyonları için ise bazı değişiklikler gerekmekte: D30 için tırtıllı(corrugated) olan kokpit zemininin düzleştirilmesi ve kanat altlarına “compressibility” flapların ilave edilmesı gerekmekte. D40 için ise D30 için gerekli değişikliklerden başka gövde kuyruk birleşimine dorsal fin ilave edilmeli...
Yapım : Yapım klasik olarak kokpit ile başlıyor.Tamiya nın verdiği kokpit parçalarıyla gayet detaylı ve mükemmel bir kokpit elde etmek mümkün. İlave olarak sadece Eduard’ın PE kemerleri ile Tally Ho'nun PE nişangahını kullandım.
Sonraki aşamada gövdenin montajı esnasında gövdenin arka kısmında ayrı verilen sırt parçalarını yapıştırmadan önce açıyı vs. yi test etmekte fayda var. Aksi halde montajdan sonra tesviye gerekebilecek bir durumla karşılaşılabilir. Rahat ve kolay devam eden montaj aşaması uzun sürmüyor. Parçaların uyumu mükemmel.
Boya olarak Gunze Sangyo “Olive drab” ile Tamiya nın “Neutral grey” akriliklerini kullandım. Tamiya'nın P-47'sini sözkonusu D27 olarak bitirebilmek için Superscale'in 48793 nolu dekal setini kullandım. Aslında eski Hasegawa için dizayn edilmiş olsa da Tamiya'da da sorunsuz işledi. Metal ve alüminyum görünen kısımlar Alclad Aluminium ile boyandılar.
Sonuç tatmin edici,arada sırada rehabilitasyon ihtiyacı hasıl oldukça bu kitten birer tane yapılmasında hiç sakınca yoktur bana göre.
Kaynaklar : -P-47 THUNDERBOLT in action -Squadron Signal -P-47 THUNDERBOLT Detail in Scale -Squadron signal -THUNDERBOLT in the European theatre –Squadron signal -P-47 Walk around-Squadron signal -Republic P-47 Thunderbolt –Warpaint Tolga Ülgür © 2005
|
Bu sayfadaki yazı ve fotografların tüm hakları www.ozkanturker.com sitesine ve yazarına aittir. İzinsiz kullanılamaz. |