GALERİ

www.ozkanturker.com


 

Anasayfa  Galeri Menü

Curtiss P-40C (Tomahawk IIB)
Trumpeter 1/32
Özkan  Türker
 

Ne zaman olduğunu unuttum ama sanırım Trumpeter'in  Türkiye'ye ilk giriş yaptığı dönemde mal bulmuş Mağribî sevinciyle zulaya atmış olduğum modellerden biridir bu. Revell'in eski P-40E modelinin yanında pek bir afilli görünüyordu kutu içinde... Tabii ki bu sevincin esas sebebi Türk olarak bitirebilme seçeneği olsa gerek...

Müttefiklerle yapılmış anlaşma uyarınca RAF (Kraliyet Hava Kuvvetleri) Orta Doğu birliklerinde kullanımda olan 42 adet Tomahawk IIB Türkiye'ye verilmiştir. Mart 1942'de teslim alınan uçaklar 3801-3842 seri numaralarını alarak İzmir'deki 5. Alay'a verilmiş ve daha sonra da yeni kurulan 6. Alay emrine geçmiştir. Teslim edildiklerinde bile zaten savaş yorgunu olan bu uçaklardan çok fazla verim alınamamış ve Spitfire MkV uçakları ile değiştirilerek eğitim hizmetine çekilmiş, 1946 yılında da hizmetten çıkmıştır. Model olarak seçtiğim uçak 6.Alay'a ait 26 numaralı uçaktır.

Başta da belirttiğim gibi uzun zaman önce zulaya atılmış bu model üzerine pek çok yazı yazıldı, fotoğraf çekildi. Perçin sayıcılar, hımhımlar ve mızmızlar yorganları yokuşa sürdüler. Yokuşta sürtünen yoganlar  yandı bitti kavgalar unutuldu, ortalık şenlendi. Sonra herkes bildiğinden şaşmayarak modelleri toparlamaya devam etti ve de ediyor... Aslında ufak tefek "doğrultulabilirse" hatalar haricinde eli yüzü düzgün sayılması gereken bir kit. Yapılabilecekler için yabancı pek çok kaynak bulunmakla birlikte güzel Türkçemiz bazlı bir kaynak aranırsa buyurun Tolga'nın yazdıkları belki faideli bulunur .

Modelin piyasaya çıkışının ardından özellikle kokpit için atılmış feryatları duymuş, CMK'nın "doğrultma" setini sipariş etmiştim. Zemin, yan paneller, koltuk resin olarak verilmiş. Ayrıca metal erozyon çerçeve içinde borda paneli, kemerler ve bir yığın ıvır zıvır mevcut. Göstergeler için ayrıca bir saydam parça bulunuyor

 

 Eleştirilere kaynak olan kokpit zemini bu fotoğrafta da göründüğü gibi aslında kanadın üst yüzeyinden başka bir şey değil...

Kaynak: http://www.ratomodeling.com/articles/AVG_cammo/

 

Zulanın rutubetinden bozulmaya başlayan kutuyu açarak modeli toparlamaya başlayalı iki yılı geçmiş. İlk önce büyük bir hevesle CMK kokpiti toparlamışım. Sorun çıkarmadan yerine yerleştiğini hatırlar gibiyim...

Kokpiti takiben motoru toparladım. Ama boyamadım . Çünkü motor kaportasını açık şekilde yapmak gibi bir düşüncem yoktu ve başka bir şekilde de görünmeyecek olan motor sadece hava girişi, ekzostlar ve parvane şaftı için "taşıyıcı" görevi görecekti.

Gövdenin birleşimini takip eden zamanda kanat montajı yapıldı. Kanat kökünde oluşan ufak  bir boşluk bertaraf edildikten sonra motor kaportası mümkün olduğunca oturtulmaya çalışıldı . Ortaya çıkan seviye farkları  cebren ve biraz da hile katılarak giderilmeye başlandı.

Hareketli dikey dümen parçası bu arada daha sonra kırmızıya zemin oluşturması için beyaza boyandı . Böylece üzerine atılacak kırmızının daha  canlı görünmesi mümkün oluyor. Kümes kapısına benzeyen yan kapaklar zımparalanarak makul bir kalınlığa düşürüldü.

Motor kaportası uzun çalışmalar sonucunda düzgün bir forma girdi. Fakat buu arada üzerindeki perçin detayları da silindiğinden tekrar açılması elzem oldu.

Flapları açık olarak yapabilme seçeneğinize uygun olarak kanat içi detaylı sayılır. Metal parçalar boşlukların örtülmesi için düşünülmüş güzel bir çözüm.

Bu kadar düzeltme gören modelin boyanmadan önce bir astar ile yüzey yoklaması yapmak mecbur olmuştu ki astar atınca bazı noktalarda halen kapanmamış pürüzler kendini gösterdi. İnceltilmiş Tamiya Putty ile tesviye işlemleri tekrarlandı.

Model İngiliz kodlarına uygun Gunze Sangyo boyalar ile renklendirildi. Renkler konusunda uzun tartışmalar olmuş, halen de devam ediyor ama hiç girmiyoruz o konulara, böyle iyi... Kanopi parçalarının maskelenmesi için Eduard'dan  makul bir ücret karşılığı yardım aldım.

Daha önceki yazılarımda da belirtmiştim ama tekrardan bir zarar gelmez : Maskelenmiş kanopi parçalarına önce çerçevelerin iç rengi, daha sonra dış rengi atıldı..

Kanatlardaki milliyet işaretleri ve gövde numaraları her zaman olduğu gibi maskelenerek boyandı. Dikey dümen üzerindeki ay-yıldız ise çıkartma setinden (hangisiydi hatırlamıyorum) uygulandı.

Kanat, gövde ve kuyrukta bulunan trafik lambaları için farklı bir yöntem uygulamayı tercih ettim. Zira kitten çıkan parçalarla uğraşmak sinir zafiyeti yaratabilirdi. Öncelikle şeffaf parça gelecek kısımları Model Master Chrome Silver ile dışarıya taşırmadan boyadım. Sonra lambalar hangi renk ise ona göre şeffaf mavi veya kırmızı renk uyguladım. Bunlar kuruduktan sonra çok az miktarda karıştırdığım beş dakikalık epoksi yapıştıcıyı bu deliklere iğne ucu ile gezdirerek doldurdum. Sonuç kit şeffaf parçalarına göre çok daha gerçekçi ve tatmin edici oldu.

Bu arada sol baştaki fotoğrafta da görüldüğü gibi pitot tüpü İngiliz uçaklarında kullanılan krank tipi olacak şekilde plastik çubuklardan yapıldı.

Modelin diğer detaylarının eklenmesini müteakip ufak çaplı bir eskitme, kirletme yaptım. Aslında üzerinde çalışılsa çok kısa zamanda bitirilebilecek bu model çeşitli sebeplerden nerdeyse üç yıla yayılan bir sürede tamamlanmış oldu. Neyse ki sonuçta ortaya çıkan model tatmin edici olunca unutuluyor her şey. Ortalık bu modelin bitmesiyle temizlendi, yer açıldı. Artık yeni kutu(lar) açma zamanıdır...

İyi modeller

Özkan Türker © Ocak 2013

 

 

 

 

 

 

Bu sayfadaki yazı ve fotografların tüm hakları  www.ozkanturker.com sitesine ve yazarına aittir. İzinsiz kullanılamaz.