GALERİ

www.ozkanturker.com


 

Anasayfa  Galeri Menü

Mig-3
Trumpeter 1/32
Özkan Türker
 

 

Tarihçe :

Modelin yapımı için sanal alemde Google aracıyla kazı yaparken mümtaz şahsiyet Massimo Tessitori'nin Mig-3 için hazırladığı web sayfasına ulaştım ki  oradan, ancak kendime yeten İngilizcemle, sizlere oradan aktarmaya çalışacağım tarihçenin yetersiz olacağına kanaat getirdim. Eğer ki ihtiyacınız varsa bahsettiğim sayfayı dolaşmanızda büyük fayda var.  Ben biraz dolaştım başım döndü ve bir an "biz neden adam olamıyoruz?"  sorusuna  "hobi bile olsa saygı ve ciddiyet göstermiyoruz da ondan" dememe sebep olan bu sayfadan saygıyla  ayrıldım. Kendisine yeni yıl kartı şeklinde yolladığım "abi biz de bunlardan sitemizde faydalandırmak isteriz"  şeklindeki  isteğime hızlı ve olumlu bir şekilde cevap verdi. Ehh biz de eşşek değiliz ya, sayfanın muhtelif yerlerinde kendisini anacağız.

  Kit :

Trumpeter'in kitini iki farklı şekilde yorumlamak istiyorum :

Birincisi biz fani modelcilerin standartlarında oldukça temiz , uyumsuz parçanın en az seviyede olduğunu söyleyebilirim. Amiyane tabirle "rüya gibi" denilen modellerden. Eğer plastik modelciliğin temel işlemlerine biraz vakıf olmuşsanız sorunsuz olarak bitirebileceğiniz bir kit. Hani denir ya yeni başlayanlar ucuz ve küçük model yapsın diye . Bu model ona biraz karşı duruyor. Evet ucuz sayılmasa da  baştan sona sıkıntı yaşanmadan ilk kez "milli" olan bir modelci için uygundur.

 Gelelim ikinci kademe yoruma :

Bu kiti baz alarak  detaylı ve doğru bir model yapmak isterseniz o zaman sorunlar yumağına hoş geldiniz derim. Çünkü Trumpeter ya olayın derinine inmek istemediğinden ( gariban detay üreticileri de faydalansın, piyasa doysun hesabı) veya maliyet  hesaplarından  modeli  oldukça "sığ"  bırakmış. Kokpit detaylarından tutun da iniş takım yuvalarına, flaplara kadar pek çok  görünür yerin elden geçmesi gerekiyor. Sanal alemde modelin hakkını veren şahsiyetler mevcut . Ayrıca Contact Resine  ve Aeroclub tarafından çıkarılmış detay setleri de yareye bir miktar çözüm oluyor. Özelikle Contact Resine'in detay seti (CK32003)  akıllara ziyan denilebilir. Eldeki mevcut kaynaklar da ilave edildiğinde yarışma kazanası muhtemel "mastırpiis"  model ortay çıkarmak  mümkün.

Ama bu kadarı bu model için beni aştı açıkçası. Ben modeli yapmaya başlayayım en iyisi...

  Yapım :

 Modelimiz iri boy 1/48 Amerikan tayyareleriyle neredeyse aynı boylarda sayılır.  Temel  parçaların toparlanması ile model bir anda  boyaya hazır hale gelecek gibi.

Kokpit  parçalarının  temizliği ve temel boyanın atılması ile başladım. Onlar kuruyana kadar  hareketli  kumanda yüzeyleri için verilen metal menteşe parçalarının yerlerine takılmasına geçtim. Trumpeter bu şekilde flaplar,kanatçık ve dümen yüzeylerini istenilen şekilde pozlandırma seçeneği vermiş, aferim. Modelde motor  çıkmıyor . Yani  kokpiti bitirip iki gövde yanının yapıştırdığınızda olay bitiyor.

Kokpit akrilik boyalarla boyanıp yağlı boya ile silindi. Kit haricinde ilave olarak bir şey kullanılmadı. Kanat ve kuyruk  kısımlarının gövdeye uyumunda da sorun yok. Fırçalı yapıştırıcı ile yapıştırırken plastik gerektiğinden fazla eriyebilir, dikkatli yapıştırıldığında birleşim yerlerinde  dolguya gerek kalmıyor. Ancak kanat ile gövdenin birleşim yerinde ön tarafta bulunan hava girişlerini temsil eden parçaların oturmasında biraz sıkıntı var ve macun ile doldurulup düzeltilmesi gerekiyor.

Boyama :

Boyama şeması olarak  kutuda verilmiş kış kamuflajlı "Za Rodinu" yazılı uçağı seçtim. Ufak bir fark yaparak  uçağı kış kamuflaj boyası yıpranmış , eskitmesi bol haliyle yapacaktım. Bu sebeple  modele önce fabrika  üretiminden çıktığı şekliyle "yeşil" olarak boyadım.

Yeşil boyanın kurumasıyla üzerine kış kamuflajı için beyaz renk yine akrilik olarak atıldı.

Beyazın devamında alt renk olarak "mavi" de atıldı. Bu renkler numara vermiyorum çünkü  kullandığım renkler göz kararı ve mevcut boya stoklarıma göre ayarlanmış göz kararı renklerdir.  Modeller hep göz kararı bitiriyoruz olmuyor ya neyse... Öğrenemeyeceğiz bu işi...

Temel boya işleminin akabinde beyaz ve siyah yağlı boya karışımı "açık siyah"  ile modelin tamamını fırçalayıp  neredeyse hepsini tekrar sildim. Yağlı boyadan geriye sadece panel aralarındaki çizgiler,perçin ve diğer detaylar nasibini aldı.

Yağlı boya ile detayları ortaya çıkarılmış halen beyaz olan model  üzerine damlayan musluk altında 1200 numara su zımparası ile oldukça hafif dokunuşlarla  zımpara yaptım.  Beyazın silinip yeşilin görünmesini istediğim bölgelerde biraz fazlaca zımpara yaparak yeşili tekrar ön plana çıkardım. Abarttığımı düşündüğüm bölgeler için panik yapmadan tekrar beyaz ile düzeltmeler yaptım.

Islak çıkartmaları bu aşamadan sonra görev başına çağırdım. Parlak vernik atmama gerek kalmadan hepsi  inat etmeden yerine yapıştı. Sadece arasında ekzost kalan kırmızı ok parçaları oturmada sorun çıkardı. Onları da tamamen kuruduktan sonra maskeleyerek kısa kalan yerlerini tabanca ile boyayarak gövdeye uydurdum.

Modelin bitimine doğru  oldukça ince ve berrak olan  kanopi parçalarına sıra geldi.  Ön cam gövdenin  bir parçası ile birlikte şeffaf olarak kalıplanmış. Bence güzel bir fikir , oval parçanın oturtulmasından çok daha pratik bir çözüm. Ancak burada  gövdeye uyuşmada ufak bir macun-zımpara müdahalesi gerekli oldu. Daha sonra artık tükenmekte olan beyaz boyanın son damlarını kullanarak  çerçeve boyandı.

Hay bin kunduz!! Bitmiş model üzerine galaksinin neresinden geldiği bilinmez bir  sıvı yapıştırıcı damlası düştü. "Derin darbe"  etkisinden hemen sıyrılarak ve paniğe mahal vermeden  üretim bandını durdurdum. Ufak bir  parça tuvalet kağıdı ile halen plastiği kemirmekle meşgul yapıştırıcıyı  (plastiğe dokunmadan)  emdirerek  çektim. Kalan kısmın  uçup plastiğin tekrar sertleşmesi için bir gün ara vermem gerekti. Ertesi gün  1200 zımpara banyosu yapınca hasarın sadece  yüzeysel kaldığını gördüm. Doğru karar ve refleks modeli kurtardı.

Abağımız  iki renk olduğundan daha önceden beyazı atılmış ve kurumaya bırakılmıştı. Kırmızı bölümü boyamak yuvarlak ve konik  parçalarda hep sıkıntı olmuştur. Öncelikle Aizu'nun 0.4mm'lik bantı ile hattı belirledim kalanını normal maskeleme bantı ile kapattım. Sonrası gelsin kırmızı...

Seçtiğim uçakta kuyruk tekerleği  sabitlenmiş . Bu nedenle kapakları iptal edip burayı kapatan bez görüntüsünü Tamiya Putty ile vererek boyadım. İniş takımları, roket kızakları, pitot tüpü gibi son kalem detayları da ilave ettim. Anten direğini ilave edip anten telini  naylon peruk malzemesi ile çektim. Burundaki makineli  namlular için kitteki kakalak namlu çıkışları yerine baytar tip enjektör iğnelerinden kestiğim boruları kullandım.

Ufak tefek kazalara rağmen  yapımı ve seyretmesi hoş bir model olduğu inancındayım.

İyi modeller

Özkan Türker © Aralık 2007

 

Kaynakça :

http://mig3.sovietwarplanes.com/mig3/mig3.html

http://vvs.hobbyvista.com/Modeling/MiG/MiG-3/Trumpeter/Vill/index.php

 

Bu sayfadaki yazı ve fotografların tüm hakları  www.ozkanturker.com sitesine ve yazarına aittir. İzinsiz kullanılamaz.