|
Anasayfa Galeri Menü |
Republic F-84G Thunderjet |
Academy 1/72 |
Ayhan Toplu |
Tarihçe Aslında tarihçeye pek girmeye niyetim yok zamanında, sitemizde bu uçaktan bol miktarda yapılmıştı zaten. Eğer yine de tarihini okumak isterim derseniz, ben de buyrun aşağıdaki linke derim. :) http://ozkanturker.brinkster.net/Galeri/republics/index.htm
Kit Tarihçe kısmını kolay atlatmama rağmen, aynısını bu bölüm için yapamayacağım, bundan dolayı ileri de yapabileceğiniz 1/72 Academy F-84 E/G modelini dilim döndüğünce anlatmaya çalışayım. Kiti, Academy 1999 yılında çıkarmış, kapağında anlayabildiğim kadarıyla birtakım Kuzey Kore mevzilerine dalış yapmış iki tane F-84G resmedilmiş. Patlamalar heyecan verici, birçoğumuz gibi ben de hala, kapak kutularına bakıp hayal kuruyorum. Belki de modelcilik yapma sebeplerimden biri de bu. Küçültülmüş bir modeli bile olsa evde, bir savaş makinesini barındırmak. Dedikten sonra kiti incelemeye devam edelim. Kutunun bana söylediğine göre 100 gri stiren, 11 tane de şeffaf parçası var. Detaylar keskin, çapak ve kalıp izi pek göze çarpmıyor. Şeffaf parçalar ince ve herhangi bir bozulmaları yok. Kokpit detayı ölçek için düşünülürse gayet tatminkar, gösterge paneli ve yan konsollar kabartma şeklinde detaylandırılmış. Biraz kurufırçalama ile iyi sonuçlar almak mümkün. Kitin tek kötü yanı, hatta iki tanesi, her iki kanadın üst parçalarında ve hemen kanopinin bitiminde bulunan kalıp çökmesi durumu. Bunu ben maskeleyip ve macunlayarak çözebildim. Yaparken aklınızda olsun. Kitten geniş bir de silah eki çıkmakta. Kanat altı yakın tanklarının yanı sıra iki adet 500 librelik bomba ve 12 adet 2,75 inçlik roketler mevcut. Ayrıca E model için de RATO üniteleri mevcut. Kitten, geniş bir dekal ve profil seçeneği de çıkıyor. Bunlardan ikisi Amerikan diğeri ise Fransız uçağına ait. Dekaller jetlerin renkli çağına ait cicili bicili ve rengarenkler, ama kalınlıkları tamamiyle metalik yapmak zorunda olacağınız bir uçak için oldukça kalınlar. Ben de bazı yerler de bu tip sorunlarla karşılaştım.
Montaj Modelin yapımına kokpitten başladım. Kokpit parçalarının detay seviyeler gayet başarılı. Aan renk olarak interior green (iç mekan yeşiilini) kullandım. Gösterge paneli ve yan konsolları ise siyaha boyadım. Biraz yağlı boya yıkama biraz da kurufırçalamanın ardından kokpitle işim bitti. Burada sadece ek olarak modelci, eduard dan veya scracth olarak kemer detayı ekleyebilir. Eğer kanopiyi açık yapmayacaksanız, buna gerek bile yok. Bu arada pilotun kafasını dinlendimr yerini ise leather(deri) rengine boyadım. Her jet yapan modelcinin sorununa Academy burun kısmına 7gr. ağırlık koyunuz şeklinde uyarısıyla çözüm bulmaya çalışmış. Bu ağırlığı koyabileceğiniz tek yer, ön iniş takımı yuvasının gövde ile arasında olan boşluk. Zamanında Sakarya Caddesi' nden aldığım balık oltası ağırlıklarını biraz da abartarak (işimi şansa bırakmak istemem) geç donan CA marifetiyle sabitledim. Böylece modelimin gövde parçalarını birleştirmeye hazırdım. Burada uçağın yapısından dolayı ön iniş takımının montajını yapmadan önce zinc chromate ile boyamakta fayda var. Parçaları birleştirdikten sonra bu kısımda pistole ile çalışmak sorun yaratabilir. Gövde parçalarını sorunsuz birleştirdikten sonra sırada birleşme izini yok etmek vardı. Bununiçin Surfacer500 fazlasıyla yeterli oldu. Bu malzemeyi birleşme yerine sürdükten sonra zımpara kalınlığını artırarak izleri yok ettim. Bundan sonraki aşama kanatların montajıydı. Bu bölümde tek sorun yaratacak olan bölüm, kitin incelemesinde de bahsettiğim kanat üstündeki kalıp çökmesiydi. Tüm bir panelin çökmesiyle oluştuğu için, bu paneli önce maskeledim, ardından bolca Tamiya macun boca edip kuruması için yaklaşık iki gün verdim. İyice kurumasının ardından yine aynı zımpara metoduyla bunu hallettim. Ana parçaların montajının ardından dışarıda boyanacak olan ufak tefeğin çerçevelerden sökülmesi ve tesviyesiyle uğraştım. Bu kısmı da sorunsuz geçtikten sonra sıra boyamaya geldi.
Boyama Boyamada Alclad2 renklerini kullandım. Boyamaya geçmeden önce, modeli Surfacer500 ile astarladım. Beşyüzün diğer küçük kardeşlerinden tek farkı malzemenin yoğunluğu, bunu selülozik tinerle iyice inceltip bayağı bayağı astar olarak da kullanmak mümkün. Astarın ardından modele bu sefer parlak siyah attım. Alclad2 lerde metalik boyanın parlama isteiğinin derecesine göre parlak siyah atmak öneriliyor. Ben de cayır cayır yanan bir bitiş istediğim için bu yöntemi seçtim. Ana renk olarak alüminyum u seçtim, daha sonra stainless steel ve polished alüminyum ile panel tonlamasını yaptım. Yapacağım model, akrotim uçağı olacağı için temiz olabileceği mantığıyla hareket edip, panel yıkaması ve smoke ile panel tonlaması yapmadım. Boyamanın ardından sıra ıslak çıkartmalara gelmişti. Islak çıkartma olarak Turkuaz' ın setini ve Tarık Soylu' nun yapmış olduğu gövde ve kuyruk numarası ile filo amblemini kullandım. Diğer stensil ve ufak tefek için ise modelin kendi setinden faydalandım. Kalınlıkları itibariyle pek de hoş durmadılar.
Dışarıda boyanan parçalarının montajının ardından modelim bitmiş oldu. Herkese iyi modeller. Ayhan Toplu © Nisan 2010
|
Bu sayfadaki yazı ve fotografların tüm hakları www.ozkanturker.com sitesine ve yazarına aittir. İzinsiz kullanılamaz. |