|
Anasayfa Galeri Menü |
Focke Wulf 190 A8/R2 |
Revell 1/72 |
Ayhan Toplu |
Tarihçe Yüzdoksanların bilinen tarihçesine pek girmeyeceğim, sturmjager filoları için bir şeyler yazmak gerekse de sayın Tolga Ülgür bunu benim yapacağımdan en azından yüz kat daha iyisini yazdığından dolayı sözü kendisine bırakmak benim için çok daha iyi olacak. (http://ozkanturker.brinkster.net/Galeri/Fw190A8F8/index.htm) Model Yüzdoksanlara takıntılı derecesinde düşkünlüğümden ötürü bu uçağa ait modelleri elimden geldiğince 1/72 ölçeğinde de üretmeye çalışıyorum. Yetmişiki ölçekte de Bret Green abimizin deyimiyle en doğru 190, Revell'de deyip kiti edindim. Kutudan iki versiyona ait çeşitli parçalar çıkmakta bunlar; FW-190 A-8/R-11 gece avcısı ve düz FW-190 A-8. Modelin üstünde yazdığına göre 1997 kalıplı. Ama sanırım kalıp iyice yaşlandığı için çoğu ince parçanın üzerinden biz modelcilerin çapak dediği illetten bol miktarda var. Bu durum 30 gibi az parçalı sayılabilecek bir kitte size fazladan tesviye aşaması olarak dönüyor. Özellikle pervane pallerindeki çapaklar ise ilgili parçalarla yoğun şekilde karışmış. Ayırmak için sağlam bir göz ve yeni açılmış 11 numara uca sahip olmanız gerekliliği aşikar. Modelin çıkartmalarına geri dönmem gerekirse, yine ilgili iki profili destekleyecek şekilde verilmiş. Taşıyıcı filmin kalınlığı ve taşması pek yok. Çıkartma yumuşatıcı sıvılara da iyi yanıt veriyorlar. Vermediği yerde de biraz maket bıçağıyla ittirmek yeterli. Klasik olarak çıkartma setinden yine gamalı haç çıkmamakta, bunu bildiğimden dolayı Techmod’ un setini edineli çok olmuştu. Kitin belki de tek sorunlu yeri kanopisi. Hatta Revell’ in bu serideki tüm Alman uçaklarında bu sorun mevcut. (Me-262 ve Bf-109 G10). Bu güzel modeli kötü kanopilerle harcamak istemiyorsanız muadili başka kitlerden bu parçaları ayarlamak en iyisi. Montaj Kite başlamadan ilk iş olarak kanopinin gövde rengiyle aynı olan kısmını traşlamakla başladım. Bu kısmı gövdeden ayırmak pek sorun olmadı. Çapak temizlemek için yeni açtığım bistüri bu işi sorunsuz halletti. Bu aşamaya ait elimde resim yok, çünkü hafıza kartındaki fotoğrafları bir yanlışlık eseri toptan silmişim. Dolayısıyla montajın diğer aşamalarını da... L Genel montaj bittikten sonra Willi Moritz’ in uçağını yapmak için A8 versiyonunu R2 alt versiyona çevirmeye çalıştım. Aslında yapılacak işlemler basit, burun makinalı tüfeklerinin iptal edilmesi, pilotu koruyan kabine zırh ve daha kısa namlulu 30mm.lik uzak kanat topu yapmak yeterli. Burada zırh için Tamiya’nın maske bandını toplar için de 1 mm.lik bakır tel kullandım. İçinin delik olmamasını pek umursamadım, nasılsa ölçeğe vurulduğunda bu parçalar çok da önem teşkil etmeyecekti.
Ama zırh için maske bandı kullanmak pek akıllıca değilmiş. Vernik ve boyayı yedikçe kağıdın üzerinde çeşitli bozulmalar baş gösterdi. Ama artık geriye dönmek çok zordu. Ben de bu halde bitirmek zorunda kaldım. Boyama Montaj aşaması genel olarak bittikten sonra boyamaya geçtim. Piyasada bu uçağın 72 ölçekte çıkartma seti bulunmasına rağmen bunları elde maske ile yapma yoluna gittim. İlk aşamada egzoz ızgarası ve çevresine beyaz boya püskürttüm.
Devamında camın üstünde yaklaşık 2mm.lik kalınlıkta kestiğim maske bandı ile bu kısımları maskeledim.
Daha sonra bu kısımları siyah boya ile boyadım. Gövdedeki Reich Savunması bandını da arada boyadım ve maskeledim.
Tekrardan bu sefer siyah kısmı maskeleyerek kamuflajı attım.
Kamuflajda yine Gunze’nin RLM serilerinden 74-75-76'yı kullandım. Alkolle iyice inceltip düşük basıncta beneklerini de yaptıktan sonra modelin boyaması genel olarak bitmiş oldu. Bu aşamadan sonra yine maske bandı ile double chevronu ve RV bandındaki filo sembolünü yaptım. Bu aşamadan sonra kamuflajlı kısımları maskeleyerek burundaki çok koyu lacivert kısımları boyadım. Bazı kaynaklarda burun için siyah verilmiş ama, modeli yaparken referans aldığım Eagle Cals çıkartma setinden dolayı orada verilen renkte boyadım. (FS26044) Son aşamada tüm modele parlak vernik uyguladım ve çıkartmaları yapıştırdım.
Klasik gölgeleme, tonlama ve eskitme aşamalarından sonra modelim bitti. Kanopideki ek cam zırhlarını ince asetattan kestim. Çerçeveler için ise yine griye boyanmış maske bandı kullanarak yaptım. Df loop antenini ise telefon telinden imal etmek zorunda kaldım. Yine klasik mat vernik aşamasından sonra modelim bitmiş oldu.
Herkese en güzel yüzdoksanlar. Ayhan Toplu © 2008 Kaynakça ve Referans Eagle Cals EC#99 Decal Sheet Kagero Fw-190 Vol2 Luftwaffe.cz
|
Bu sayfadaki yazı ve fotografların tüm hakları www.ozkanturker.com sitesine ve yazarına aittir. İzinsiz kullanılamaz. |