|
Anasayfa Galeri Menü | ||
Focke Wulf Fw-190A8 | ||
Hasegawa 1/32 | ||
Zafer Yılmaz | ||
Tarihçe:
Ayhan Toplu arkadaşımıza ‘29 Ekim güncellemesi için Özkan Abi’ye ne yollayacaksın?’ dediğimde almak isteyeceğim son cevabı almıştım: ‘Fw190’. Aynı elbiseyi gidip Reina’da pişti olmuş iki sosyetik şırfıntı gibi olmamak için Fw190 yerine başka bir maket yollamak istedim ama vakit hayli geçmişti. Gerçi Alman uçağı yapıyor ve yayınlıyor olmak Levent Kırca’nın sarhoş tiplemesini izletmekten farksızdı; kaç kere görürseniz görün yine de kendisine baktırıyordu. Kimse bizi ayıplamazdı neticede. Efendim uçağımız Fw190A-8, İkinci Cihan Harbi’nde Almanların Me109 teyyarelerine yardımcı olması için tasarladıkları bir araç. Ancak akabinde ‘Kurtlar Vadisi’ dizisinde Polat Alemdar’ın Çakır’ın yerine geçmesi gibi, sonradan yıldızı parlayan uçak esas oğlanlık mertebesine yükselmiştir. Şimdi sizlere kalkıp teknik özellikleri yazmak, ‘Yok efendim, şu kadar beygirlik BMW motoru vardı, yok 6 tane makinelisi vardı; kodu mu oturturdu!’ falan demek gelmiyor açıkçası içimden. Zaten sitede fazlasıyla Fw 190 makalesi mevcut. Çok isteyen Ayhan Toplu ve Tolga Ülgür’ün makalelerini okur; bilgi pınarlarından kana kana içer.
Benim asıl takılmış olduğum uçağın kod adı: “Würger”... Bizde ‘örümcek kuşu’, İngilizcede ise “Butcher Bird (kasap kuşu)” adıyla anılan hayvanın isminin uçağa verilmesi benim işi gücü bırakıp kuşlar âlemine dalmama sebep verdi. Bu kasap kuşu denen sığırcık ebadında şerefsiz hayvan önce avını yakalıyor, arkasından dikenli tele ya da dikene asarak (kasabın eti asması gibi) avını muhtelif zamanlarda didikleyerek Hannibal Lecter gibi vahşice yiyormuş. Amerikalıların uçaklarına koydukları ‘Mustang, Thunderbolt, Wildcat’ gibi adrenalin dolu, testisli adlara nazaran çok daha akıllıca verilmiş bir takma ad diye düşündüm... Siz ne dersiniz? Yeri gelmişken uçağını yapmış olduğum Hans Dortenmann’dan da bahsedeyim azcıcık. Bu şeker abimiz 38 uçak indirmiş kıymetli bir Alman pilotudur .Fw190D-9 tipiyle 18 uçak vurarak bu tiple en fazla uçak düşürmüş pilot olan Dortenmann, savaşta 4 adet P-51’in kanına ekmek doğramış. Savaştan sonra mimarlık okuyup başarılı bir mimar olan Dortenmann, 1973 yılında vefat etmiş. En büyük özellikleri savaşta hiç düşürülmemesi ve üstleriyle devamlı papaz olması olan Dortenmann, hiç şüphesiz Luftwaffe’nin en iyi filo komutanlarından biriydi.
Model:
İnsanda Hasegawa’nın ‘aftermarket’ işiyle uğraşan firmalara kıyak olsun, ekmek yiyebilsinler diye hafiften kokpiti zayıf bıraktığı kanaati uyanmıyor değil. Ancak genel olarak baktığımızda oldukça kaliteli bir ürün. ‘Bir kilim yeter sevgilimmmm!’ der gibi ben de ‘Bir kemer yeter sevgilimmmm!’’ demek üzereydim ki, antenlerin ve tekerlerin biraz kaba kaldığını fark ettim. YAPIM: Kokpitte Cutting Edge firmasının kemerleri üzerine kalıplanmış resin koltuğunu kullandıktan sonra (itiraf edeyim, PE’den çok daha kolaymış uygulaması) RLM 66 fısfısladım ve gerekli boyamaları yapıp kokpiti kapadım.
Gövde montajı sırasında kanatlarla gövde ön-altının birleştiği ufak bir nokta haricinde Tamiya Putty’e ‘Ay bu gece başım ağrıyor, olmaz’ diyen kitimiz sorunsuz olarak nitelendirilebilir. Kiti yaptığım sırada memlekette ciddi bir Modelmaster RLM sıkıntısı vardı. Ben de Vallejo’ya yöneldim. Ancak sonuç hazin olmuştu! ‘Eşek bilmediği otu yerse başı ağrırmış’ atasözü bir kez daha kendini kanıtladı ve tükürmüş olan boyaya bakıp bende okkalı bir tükürdüm uçağa. Uzun süre evin içinde orada burada sürten kit nihayet RLM 76 bulmamla hayata döndü. Diğer renkler olan RLM 74/75’i de tatbik etmiştim ki, evime misafir olarak Ahmet Dönmez geldi.
Nargilelerin fokurdadığı, viskinin su gibi aktığı bir gece yarısı kiti eline alan Ahmet Bey, o kafaya ve bozuk gözlere rağmen sağ kanat üzerindeki boya birikmesi ve egzoz üzerinde vuku bulan oversprey olayını görerek :’ Bu mu lan yapacağın model? Git sen origami yap, yazık olmasın bunlara! ‘ diyerek beni son derece motive(!) etti. Ertesi gün 1200-2000 zımpara yardımı ile hatalar düzeltildi, rötuşlar yapıldı. Uçağa sağlam bir X-22 tatbikinden sonra Hasegawa’nın çıkartmaları Microsol kardeşler yardımıyla ‘cuk’ diye oturtuldu. Tekrar X-22 ve akrilik yıkama sonrasında Loop anten ve sağ kanat altında bulunan anten Revell’in 32 ölçek Fw190D-9’una ait dandik PE setinden apartıldı. İniş takımları takılıp uçak ayağa kaldırıldığında tekerleklerin pek bir mantar görünüm verdiğini fark ettim. Hemen True Details’e ait çeyizim için sakladığım tırtıklı geç dönem Fw190 tekerleriyle değiştirdim. Son olarak, sol kanatta bulunan Gun camera Testors Clear Fix yardımıyla doldurularak yapıldı.
Kitin yapımında kullandığım ek malzeme ve faydalandığım kaynaklar: 1-Cutting Edge Fw190 seat with seatbelts 2-True details Fw 190 late wheels 3-Eduard 32004 setinden ilgili antenler. 4-http://www.luftwaffe.cz/dortenmann.html Herkese huzur, sağlık ve model dolu günler dilerim... ZAFER YILMAZ © 2008
|
||
Bu sayfadaki yazı ve fotografların tüm hakları www.ozkanturker.com sitesine ve yazarına aittir. İzinsiz kullanılamaz. |